Şi totuşi, în pofida recomandărilor venite din partea specialiştilor, nu se poate spune că 100% dintre proaspetele mămici îşi alăptează bebeluşul.
Laptele matern este considerat a fi hrana perfectă pentru un sugar – este adaptat nevoilor copilului, compoziţia se modifică în funcţie de vârsta celui mic, ba chiar şi în funcţie de momentul hrănirii, toate în ideea de a-i asigura o alimentaţie adaptată.
Dacă unele mame aleg să alăpteze până la 1 an, 1 an şi, altele se opresc la vârsta de 6 luni sau mai devreme, iar o parte până chiar peste 1 an şi. Desigur, sunt şi multe mame care aleg laptele formulă pentru bebeluş.
De ce nu toate femeile alăptează până mai târziu, de ce unele renunţă mai devreme? Dr. Liliane Gilbert, medic pediatru, spune că nu tot ce este natural este şi simplu. Alăptarea se învaţă şi nu întotdeauna fără unele obstacole, chiar dacă trecătoare: dureri ale sânilor, oboseala mamei (care trebuie să alăpteze în primele săptămâni o dată la 2-3 ore sau mai des), luarea în greutate a bebeluşului într-un ritm mai lent.
Parafrazând-o pe Dr. Liliane Gilbert, nu tot ce ni se recomandă este şi uşor de pus în practică. Aşa că mamele care alăptează, la rândul lor, se împart în două categorii: cele care se întreabă când şi cum întrerup alăptarea şi cele care nu îşi pun această întrebare, lăsând totul la voia copilului. Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant lactaţie ICBLC, ne vine în ajutor cu mai multe soluţii în articolul Când şi cum întrerupem alăptarea?.
Sunt însă şi mame care, deşi au avut în plan să îşi alăpteze bebeluşul, după experienţa naşterii renunţă la acest gând, oricât de conştiente ar fi de beneficiile alăptării. Françoise Dolto pune aceste reacţii ale femeilor – de a hotărî sau nu să alăpteze – pe seama modului în care ele, la rândul lor, au fost hrănite, „dacă propriile mame le-au hrănit la sân sau dacă au regretat că n-au putut să o facă“. Moştenim, pare-se, şi puterea de a lua o decizie sau de a rămâne constante într-o decizie luată.
Dar mai important este, conform aceleiaşi Dolto, sfatul pe care îl dă viitoarelor mame: să nu ia decizii sub presiune, să aştepte mai întâi să se nască copilul, să se înveţe cu el, să se formeze ca mamă, pentru că, aşa cum tot ea spune, „copilul îşi creează mama“.
Promo: Înscriere la curs online gratuit de alăptare
Bibliografie: „Allaitement: avantages et inconvénients, parlons vrai!“ („Să vorbim pe bune despre alăptare: avantaje şi inconveniente“) – lamutuellegenerale.fr; „Când apare copilul“, Françoise Dolto (Ed. Trei, București, 2011, traducere de Delia Vasiliu și Rodica Stoicescu, p. 101).
Foto: freepick.com