Bebeluși

Forma capulului la bebeluşi – modificări, prevenirea aplatizării, recomandări vs realitate

Forma capulului la bebeluşi

Forma capului nou născuţilor nu este întotdeauna simetrică, iar turtirea lui nu reprezintă un semn patologic. Când stă mai mult într-o anumită poziţie – pe spate, de exemplu – presiunea apasă pe zona occipitală.

De ce apar modificări la nivelul capului?
Motivul principal este dat de faptul că, la sugar, oasele sunt mai moi. Dacă e născut natural şi forma i s-a modificat uşor, transformarea este de obicei tranzitorie, urmând să se repare de la sine, treptat, în următoarea perioadă.

De ce nu îşi poate ţine capul bebeluşul?
Pentru că este prea greu pentru el şi mai ales din cauza muşchilor, tendoanelor şi nervilor gâtului care sunt foarte delicate.

Cum se poate preveni aplatizarea?
Aplatizarea se poate preveni prin alternarea poziţiilor capului, ţinerea în braţe, aşezarea pe burtică (supravegheat permanent). Cu alte cuvinte, evitarea aceleiaşi poziţii pentru o perioadă prea lungă de timp.

Cum stau lucrurile în realitate?
Recomandările privind schimbarea poziţiei capului bebeluşului, pentru a evita deformarea, nu sunt întotdeauna un succes în viaţa reală şi asta dintr-un motiv care ţine de bebe: îi place să doarmă mai mult pe o anumită parte. „Mai multe succese se obţin dacă în perioadele de veghe se schimbă fie poziţia sugarului, fie cea a patului, pentru a-l stimula să întoarcă privirea spre partea de cameră care prezintă interes (un obiect strălucitor, membrii familiei care vorbesc etc.“ – scriu Emil şi Herta Căpraru în Mama şi copilul (Ed. Medicală, Bucureşti 2011, p. 133)

Când se poate vorbi de rahitism?
„Numai după luna a 3-a şi-a 4-a, turtirea craniului asociată cu înmuierea zonei parietooccipitale poate constitui un semn precoce de rahitism“ – informează autorii citaţi mai sus. Situaţia aceasta presupune consultarea unui medic pediatru. Citiţi mai multe despre formele de rahitism în articolul Unde poate duce lipsa vitaminei D.

Articole recomandate: