Bebeluși

Îi dăm bebelușului, pe lângă lapte matern, și ceai?

Organizația mondială a sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, vârsta la care bebelușul începe diversificarea alimentației. După 6 luni, alăptarea se continuă în paralel cu hrana solidă, până la vârsta de 2 ani.

Când începem să îi dăm bebelușului apă? Odată ce a trecut la hrana solidă, bebelușului i se poate da, treptat, și apă (începând cu 6 luni). Cantitatea inițială este de aproximativ 20-30 ml/ zi, după care se crește treptat. De ce nu îi dăm sugarului și apă suplimentară până în 6 luni? Deoarece laptele matern este în proporție de peste 80% apă, asigurând astfel și lichidele necesare hidratării. Citiți mai multe despre introducerea apei în alimentația bebelușului în articolul furnizat de specialistul în nutriție!

Îi putem da bebelușului, pe lângă lapte matern, și ceai? „Nu. Există o situație excepțională când sunt necesare lichide adiționale – atunci când bebelușul pierde foarte multe lichide din cauza febrei ridicate sau a diareei“ – răspunde dr. Manfred Praun (sursă: „Cartea bebelușului“, scrisă de dr. Manfred Praun și Birgit Gebauer-Sesterhenn, traducere de Doina Elisabeta Mihalcea şi Octavian Brândeu, editura Mladinska Bucureşti, p. 198). Atunci când sunt excluse cauzele de natură medicală, ceaiul nu este recomandat ca suplimentare a laptelui matern sau a laptelui formulă.

Avantajele alăptării bebelușului: laptele matern este adaptat nevoilor sugarului (în funcție de vârstă și chiar de moment al zilei), se digeră ușor, protejează copilul de infecții, procesul de alăptare favorizează dezvoltarea mușchilor feței și a dentiției (copilului), ajută la dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi creşte sentimentul de siguranţă al copilului.

Mit sau adevăr? „Ceaiul îl linişteşte şi îl opreşte din plâns!“ – mit! Copilul alăptat nu are nevoie nici de ceai, nici de apă sau alte lichide. Laptele matern îi acoperă şi setea, şi foamea. În cazul în care, din varii motive, mama nu poate alăpta, i se va recomanda de către medicul neonatolog lapte formulă, adaptat nevoilor celui mic. Cât despre motivele pentru care plânge un bebeluş, s-ar putea să te ajute articolul De ce plânge bebe?.

Citește și:
Alăptarea – de ce unele femei renunţă mai târziu, altele mai devreme
Când şi cum întrerupem alăptarea?
Importanţa cursurilor de alăptare

Foto: www.freepik.com