Copii

Când are nevoie copilul să meargă la logoped?

Copil cu probleme de vorbire

Odată ce am observat tulburări de limbaj sau întârzieri în comunicarea verbală la copil, ideal este să consultăm un logoped.

De ce este bine să consultăm cât mai timpuriu un specialist, când observăm tulburări în limbajul copilului? Pentru că, atât timp cât terapia logopedică începe mai repede, eficienţa corectării tulburărilor de limbaj este mai crescută.

Este important, de asemenea, să luăm măsuri şi când copilul nu vorbeşte până la, de exemplu, 1 an jumătate. Specialistul va pune diagnosticul şi va decide dacă este vorba de o simplă întârziere în dezvoltarea limbajului sau de altceva. Până la vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor înţeleg mai mult de 300 de cuvinte. Când nu înţelege comenzi simple – de genul Ia-ţi hăinuţa! sau Hai să ne încălţăm! – cel mai probabil este cazul să consultăm o persoană specializată în dezvoltarea limbajului.

În articolul Warning Signs that May Mean Your Child Needs Speech Therapy, cei de la littlewonderstherapy.com enumeră situaţiile în care este nevoie să mergem cu copilul la logoped:

  • are un bagaj limitat de cuvinte (foloseşte sub 20 la 18 luni şi sub 50 până la 2 ani);
  • foloseşte un număr redus de sunete pentru a pronunţa toate cuvintele pe care le ştie (detaliu care ţine de o deficienţă a articulării cuvintelor);
  • întâmpină dificultăţi în înţelegerea comenzilor simple;
  • vorbeşte rar şi are greutăţi în folosirea limbajului social (în interacţiunea cu alte persoane);
  • la 2 ani ar trebui să fie capabil să comunice un volum acceptabil de cuvinte şi să combine diferite cuvinte – dacă nu se întâmplă asta, posibil să existe o tulburare de limbaj.

Dislalia, bâlbâismul, mutismul psihogen, rotacismul, bradilalia, tahilalia şi afonia sunt printre cele mai comune tulburări de limbaj. Logopedul va pune un diagnostic şi, mai ales, va stabili o schemă de terapie în funcţie de natura tulburării.

Te-ar putea inspira şi:
3 moduri simple prin care îţi poţi ajuta copilul să îşi dezvolte limbajul
Cum îi ajută pe cei mici arta teatrală în dezvoltarea personală?
Să le vorbim bebeluşilor cât mai mult!