Copii

Copilul şi-a băgat un obiect în ureche – cum procedăm

Cum poate un obiect să ajungă în urechea copilului? La fel de bine cum se întâmplă şi când îl bagă în gură sau nas. Sunt însă şi cazuri când gestul acesta semnalează altceva decât plictiseală sau pură curiozitate.

Când bebeluşul trage de ureche şi este mai agitat decât de obicei, ar putea indica un disconfort la nivelul urechii, prezenţa unei infecţii. Infecţiile virale sunt frecvente, dar dispar în câteva zile. Infecţiile bacteriene, însă, pot persista pentru o perioadă mai lungă şi pot duce la afectarea auzului, necesitând administrarea de antibiotice. Pierderea poftei de mâncare, plânsul, irascibilitatea, mişcarea deasă a capului, febra sunt alte simptome.

Când copilul îşi introduce un obiect în ureche este posibil, în afară de cazul plictiselii sau al dorinţei de a explora, să fie vorba, din nou, de un disconfort în regiunea respectivă. Introducând obiectul în ureche, el încearcă de fapt să oprească disconfortul.

Tipurile de obiecte care ajung în urechea copilului sunt dintre cele mai diferite şi, în general, mici – părţi de jucării, gume de creioane, mărgele, alimente, pietricele, bile, jucării mici şi uneori insecte. Bateriile de dimensiuni mici (folosite la unele jucării) sunt caz de urgenţă medicală pentru că din ele pot curge materiale corozive care pot infecta urechea. Consultați rapid un medic, de asemenea, dacă: copilul are dureri şi este surd temporar; a intrat o insectă pe care nu reuşiţi să o scoateţi; are un corp străin blocat în ureche pe care nu îl puteţi scoate. De evitat scoaterea forţată a obiectelor, pentru că se pot înfunda şi mai tare (ele trebuie să iasă uşor, fără a fi forţate, eventual cu ajutorul unei pensete, dar cu care să nu se apese pentru a nu leza ţesutul)!

Cum procedaţi în cazul în care copilul are un corp străin în ureche: se scoate cu degetele sau cu o pensetă mică; este important ca cel mic să ţină capul nemişcat (o a doua persoană, care să ajute). Dacă nu puteți apuca cu ușurință corpul străin sau nu îl puteți vedea, nu încercați să îl prindeţi introducând o pensetă sau alte obiecte în canalul auditiv. Ați putea împinge obiectul mai adânc în ureche sau ați putea deteriora timpanul. Dacă a intrat o insectă vie, trageți ușor urechea înapoi pentru a îndrepta canalul auditiv; pe cât posibil, duceți copilul într-un loc întunecat şi aprindeți o lanternă la intrarea în ureche pentru a încuraja insecta să iasă. În cazul în care acest lucru nu funcționează și insecta rămâne în canalul auditiv, cel mai bine este să consultați un medic, care va spăla urechea.

Referinţe – „15 Common Health Problems and Diseases in Babies“ – parenting.firstcry.com; Infecţia urechii la bebeluşiSemnele trupului la copil (Joan Liebmann-Smith, Jacqueline Nardi Egan; traducere: Marilena Dumitrescu, Ed. Trei, 2010, pp. 136-138), Un corps étranger dans l’oeil, l’oreille ou le nez – www.naitreetgrandir.com

Foto: www.freepik.com