Conform studiului publicat în sciencedaily.com, trecerile mamei de la o stare la alta, în sarcină, pot avea un impact asupra bebeluşului în sensul că îi modelează dispoziţia către stările negative. Iată concluzia cercetării respective:
Femeile însărcinate care trec prin fluctuații mari ale nivelului de stres de la un moment la altul – stare numită și labilitate – tind să aibă copii mai temători și mai triști la vârsta de 3 luni, comparativ cu mamele care trec prin variații mai mici ale nivelului de stres.
E vorba, în consecinţă, de intensitatea fluctuaţiilor de stres, de modul în care se răsfrâng asupra organismului. Un alt studiu, prezentat ca referinţă în cartea semnată de dr. Aletha Solter, psiholog de profesie, confirmă legătura dintre nivelul ridicat de stres al viitoarei mame şi dezvoltarea fătului:
Cu cât este mai ridicat nivelul de stres al mamei în timpul sarcinii, cu atât mai mare este probabilitatea ca bebeluşul să se nască prematur, să aibă dificultăţi fizice şi emoţionale, precum şi crize de plâns. (p. 29, sursa citată)
Instalarea depresiei, în sarcină, este amintită ca un factor care influenţează starea bebeluşilor, precizează aceeaşi Aletha Solter. Cum organismul este supus unor modificări fizice, dar şi chimice – controlate de dinamica hormonilor – nu toate situaţiile pot fi prevăzute sau ţinute sub control. Este cu atât mai important, în acest context, să cerem ajutor şi să acceptăm ajutor atunci când simţim că nu mai facem faţă situaţiilor.
În sarcină, contează nu doar mediul fizic sănătos – atât pentru mamă, cât şi pentru bebe -, contează şi mediul emoţional. Uneori sunt mai „hrănitoare“ liniştea şi calmul decât o masă copioasă.
Fiecare îşi caută alinarea în modul propriu – prin rugăciune sau meditaţie, prin exerciţii fizice, tipuri de relaxare, practici yoga, masaj, plimbări, odihnă, activităţi recreative. Confortul emoţional începe să se instaleze din clipa în care recunoaştem că avem limite şi că nu putem controla tot ce se întâmplă în viaţa noastră şi, potrivit acestei observaţii, începem să cerem şi să acceptăm ajutorul.
Citeşte şi: Yoga în sarcină – ce exerciții sunt permise și care sunt restricţiile? Specialistul răspunde