Sarcină

Refacerea după operația prin cezariană: îngrijirea inciziei

Respectarea unor reguli importante de igienă sunt esențiale pentru cicatrizarea fără probleme a inciziei după operația prin cezariană.

Respectați, înainte de toate, indicațiile primite la maternitate privind îngrijirea inciziei după operația prin cezariană! De asemenea, dacă observați inflamații în zona respectivă, însoțite de un lichid asemănător puroiului, consultați imediat medicul specialist!

Alte semne care indică o infecție: cicatricea se înroșește (roșeața se extinde în jurul operației); zona este caldă/ fierbinte (febra anunță o infecție); se modifică forma și aspectul (în mod obișnuit, în câteva săptămâni, inflamația se reduce treptat, iar pielea revine la aspectul normal; dacă apar schimbări neobișnuite, contactați medicul!); apar sângerări sau ulcerații.

După intervenția prin cezariană, sunt necesare și evitarea anumitor tipuri de activități sau limitarea altora. Nu se ridică greutăți și nu se șofează (în primele 4 săptămâni) – pentru că locul inciziei poate fi afectat prin mișcări bruște și prin presiunea pe care o depune centura de siguranță.

În ceea ce privește reluarea vieții intime, este ideal ca acest lucru să se întâmple după 6 săptămâni, iar pozițiile să nu presupună susținerea greutății partenerului (poziționat deasupra, bărbatul poate presa sânii și cicatricea, de unde și disconfortul resimțit).

Alte câteva reguli de respectat pentru a nu leza incizia: evitarea lenjeriei intime care să frece/ să apese incizia (este bine să fie ori cu talie foarte înaltă, ori foarte joasă); în special în primele 6 luni de la cezariană, cicatricea nu se expune la soare (există riscul pigmentării); dacă apare senzația de mâncărime, încercați să nu vă scărpinați pentru a ține cât mai departe posibilitatea apariției unei infecții.

Igiena locului inciziei: după scoaterea bandajului, se spală zona cu un săpun blând, cu PH neutru, se clătește și se usucă ușor, fără a freca (prin tamponare); după baie sau duș, se urmărește ca zona cu locul inciziei să fie bine uscată (se poartă bluze largi, din materiale prietenoase cu pielea); pentru poziții cât mai confortabile în timpul somnului, folosiți perne care să susțină corpul.

Recuperare cât mai ușoară!

Referințe: Recuperarea după cezariană (de Chrissie Gallagher-Mundyed. Litera, 2012, traducere: Alexandru Popovici, pp. 60-61); www.doctissimo.com – „Les soins à apporter à une cicatrice de césarienne“; www.lasermed.md – „Scapă de povara cicatricelor! Cum tratăm cicatricea după cezariană“