Regimul alimentar: porţii mai mici, dar mai dese. Pentru realizarea unui program alimentar cât mai eficient, este ideal să consulţi un nutriţionist. Va personaliza meniul şi îl va crea astfel încât să acopere necesarul zilnic de nutrienţi pentru o femeie însărcinată. În cazul în care porţiile devin mai numeroase, este important să nu fie şi mari (sau mai mari). Ideal este să ai la tine mereu ceva de ronţăit, de exemplu, biscuiţi simpli. Senzaţia de rece, de asemenea, împrospătează – acadelele de casă, preparate din pulpă de pepene roşu, de exemplu, sunt delicioase.
Cum faci acadele din pepene roşu – Se taie o felie de pepene (1 cm grosime), după care se taie în 4 sau 6 bucăţi (depinde de dimensiunea feliei), se face o fantă în coajă, unde se introduce un băţ de lemn (de la îngheţată); se pregătesc câteva astfel de „acadele“ (pepene roşu pe băţ, cu alte cuvinte) şi se lasă la frigider pentru a se răci.
Picant, prăjit – de exclus din meniu! În afară de evitarea mâncărurilor picante sau prăjite, la fel de important este, pentru a atenua sau reduce senzaţia de greaţă, îndepărtarea produselor cu miros. Este posibil ca unele produse de curăţat sau chiar de îngrijire, care au parfum printre ingrediente, să deranjeze olfactiv. Există şi alternative mai curate, fără parfum. Sunt detalii care contează atunci când vrem să reducem cât mai mult posibil factorii care sporesc starea de greaţă.
Cum consumi lichidele. Vomatul te poate deshidrata, ceea ce nu e bine nici pentru tine, nici pentru copilul tău. Pe de altă parte, există şi situaţia în care, câteodată, dacă bei lichide, vomiţi şi mai mult. Sucul de fructe, cum ar fi cel de mere sau de portocale, îţi poate face rău la stomac, mai ales dacă nu ai mâncat nimic înainte. Nici să bei prea mult şi prea repede nu este recomandat. În consecinţă, consumă lichide între mese, nu în timp ce mănânci, pentru a evita senzaţia de saturaţie.
Concluzii. Chiar dacă este dificil să prevenim greaţa în sarcină, sunt câteva lucruri care ar putea-o cel puţin reduce sau atenua severitatea: favorizarea porţiilor mici de mâncare, dar la intervale de timp mai dese (pentru a nu sta înfometată); mese uşoare dimineaţa; evitarea preparatelor picante, grase ori prăjite; folosirea hotei în timpul gătitului (pentru a reduce mirosurile neplăcute); contactul cu aerul proaspăt, odihna (oboseala poate agrava greaţa); şedinţe de psihoterapie (ajută la gestionarea stresului şi la reducerea anxietăţii).
S-ar putea să te ajute şi următoarele articole furnizate de medicul specialist:
„Sunt însărcinată în 4 săptămâni. Nu pot să mănânc şi mi-e greaţă mereu. Este fătul în pericol?“
„Sunt gravidă şi mi se face greaţă când mă spăl pe dinţi. Cum pot scăpa de problemă?“
Foto: www.freepik.com