Sfatul specialistului

„Ce alimente sunt bune pentru prevenirea anemiei la copii?“ Nutriţionistul răspunde

Primul an de viață și adolescența sunt două etape de dezvoltare rapidă, cu multe pusee de creștere, sugarii și copiii fiind în mod special predispuși la anemie în aceste perioade.

Anemia poate afecta atât nou-născuții, cât și copiii mai mari, dar și adulții. Care sunt semnele anemiei? Nu este o afecțiune pe care o putem identifica cu ușurință după simptome, nu doare, însă, cu toate astea, există niște semnale specifice care ne pot ajuta să o recunoaștem: copilul arată palid; este mofturos în relația cu mâncarea, nu ia suficient în greutate; poate avea senzații de amețeală; pielea este mai palidă, iar urina închisă la culoare; poate fi mai somnoros decât de obicei.

Alimente care ajută în tratarea anemiei la nou-născuți și bebeluși. Nu toate tipurile de anemie pot fi prevenite, în special cele care au drept cauză afecțiuni genetice, cum ar fi anemia falciformă sau talasemia. Cu toate acestea, anemia cauzată de o deficienţă de fier sau altă deficienţă nutriţională poate fi prevenită și tratată prin suplimentarea dietei.

1. Oferiți-le copiilor alimente bogate în fier! Odată ce copilul este obișnuit să mănânce hrană solidă, optați pentru o dietă variată, inclusiv alimente bogate în fier, cum ar fi:

  • plantele cu frunze verzi: spanacul (aproximativ 0.8 mg/cană), pătrunjelul (aproximativ 3.7 mg/cană);
  • germenii și vlăstarii, în special cei de lucernă și floarea soarelui (pe lângă proprietățile lor excepționale și bogăția de proteine, vitamine și fibre, au și o doză semnificativă de fier);
  • semințele de susan integral (sunt bogate în calciu şi conțin aproximativ 1.3 mg de fier într-o lingură de semințe);
  • broccoli, mazăre – ideal preparate la abur pentru a reține cât mai mult din cantitatea de fier;
  • fasole roșie, linte;
  • sfeclă;
  • fructe uscate – smochine, caise, stafide, prune, curmale;
  • pâine integrală, cereale (grâu, porumb);
  • mei, orez (în special brun);
  • gălbenuș de ou;
  • pește (ton, somon, sardine), stridii;
  • ficat de pui, de vită, organe;
  • carne de pui, vită, curcan, peste

2. Introduceți laptele de vacă după vârsta de un an! După vârsta de un an, evitați să dați copilului mai mult de două căni pe zi de lapte de vacă integral.

3. Îmbunătățiți absorbția fierului!
Vitamina C facilitează absorbția fierului alimentar. Puteți ajuta copilul să absoarbă fierul oferindu-i alimente bogate în vitamina C – cum ar fi citricele, pepenele galben, căpșuni, ardei gras, roșii și legume de culoare verde închis.

4. Dacă bebelușul este hrănit cu formulă de lapte praf, alegeți o formulă care să conțină de la 4
până la 12 miligrame de fier pe litru pentru a asigura un minim de fier necesar. Evitați formulele
cu conținut scăzut de fier.

Deoarece există tipuri diferite de anemie, cu tratamente diferite, cel mai bine este să vă sfătuiți cu medicul pediatru cu privire la modul de identificare și de tratare a anemiei copilului. Deficiența de fier și anemia prin deficit de fier sunt de obicei diagnosticate prin teste de sânge. Se recomandă ca toți sugarii să fie testați pentru anemie feriprivă începând cu vârste cuprinse între 9 și 12 luni. Nu ar trebui să administrăm vitamine, suplimente sau orice alte medicamente fără a discuta înainte cu medicul specialist.


Cosmina Niţu Articol furnizat de Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului. Cosmina Nițu este și autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid pentru orice mamă la început de drum, ușor de citit și simplu organizat, astfel încât să poată fi parcurs fără greutate.

Citeşte şi alte recomandări furnizate de specialistul în nutriţie:
„Pot să îi dau copilului lapte de vacă după ce îl înțarc?“ Specialistul în nutriție răspunde
„Este indicat ca iarna copilul să mănânce mai multă carne?“ Nutriționistul răspunde
„Copilul nu mănâncă micul dejun. Îi afectează asta echilibrul de nutrienți?“ Specialistul răspunde