Andrei Ulmeanu, consilier Bebe Tei (puericultură mare), ne-a spus tot ce trebuie să ştim despre scaunul auto pentru bebeluşi/ copii, scoici, poziţia de mers, semnificaţia testelor ADAC şi multe alte detalii esenţiale, care vin în ajutorul actualilor sau viitorilor părinţi.
Cum alegem scaunul auto în cazul în care bebe nu s-a născut încă?
Cum alegem scaunul auto în cazul în care bebelușul s-a născut?
Ce sunt testele ADAC?
Cu fața la sensul de mers sau cu spatele la sensul de mers?
Împrumutăm sau nu un scaun auto în care a stat deja un bebe/ copil?
Cum alegem scaunul auto în cazul în care bebe nu s-a născut încă? Dacă bebe nu s-a născut încă, atunci ideală este o scoică auto. De ce o scoică? Pentru că, până la vârsta de o lună, toți medicii recomandă să nu se exercite presiune asupra șoldului bebelușului, din cauza riscului de displazie de șold. Acesta este și motivul pentru care o scoică are o prindere în 3 puncte, și nu în 5 puncte ca un scaun auto. Legat de scoici, acestea sunt de două feluri: R44 (urmăresc criteriul greutate și merg până la 13 kg) și R129 (urmăresc criteriul înălțime și merg până la 76-81-85-87 cm). Se pot monta în centuri de siguranță pe toate mașinile și în sistem de prindere ISOFIX, dacă și mașina este dotată cu acest sistem.
Cum alegem scaunul auto în cazul în care bebe s-a născut? Dacă vorbim de un copil născut deja, întrebăm din start ce înălțime și greutate are. Este posibil ca părintele să creadă că are nevoie de un produs conform propriilor documentări pe internet, dar de fapt realitatea să fie alta. Din acest motiv, ne interesează în primul rând aceste caracteristici ale bebelușului, mai exact nevoile lui. Criteriile de alegere ale unui scaun auto pentru bebeluși sunt aceleași ca în cazul scoicii – în funcție de înălțime și de greutate. Apoi, urmărim detaliile de mai jos:
- să aibă în primul rând un picior de sprijin pentru preluarea impactului din față;
- anti-rebound bar pentru preluarea șocului din spate;
- sip protect (side impact protect) sau protecție laterală pentru preluarea șocului lateral.
Există multe modele de scaune auto care merg pentru nou născuți și până la 4 ani, chiar 12 ani unele dintre ele. Însă, în acest caz, ar însemna să încălcăm din start recomandările medicilor care nu îndeamnă părinții să pună nou născutul într-un sistem de prindere în 5 puncte, din cauza presiunii exercitate asupra șoldului.

Scaune auto, pentru bebeluși și copii, în magazinul Bebe Tei din Plaza România
Scaunul auto vine din fabricație cu un insert, un fel de pernuță protectoare care are grijă de zona lombară a bebelușului. În mod normal, când este testat, este testat fără acel insert. Insertul respectiv, odată instalat, face și poziția de nou născut, pentru că majoritatea scaunelor auto pleacă de la o înălțime de 61-67 cm. Ca idee, dacă îndepărtăm insertul, vedem din start un unghi de aproape 90 de grade – unde se pune presiune pe zona spatelui – or este recomandat să nu existe deloc spațiu în zona lombară, iar copilul să stea confortabil.
Un alt criteriu după care alegem scaunul auto este grupa: grupa 0+ (de nou născut și până la 13 kg), grupa 1 (de la 9 kg și până la 18 kg), grupa 2 (15-25 kg) și grupa 3 (22-36 kg). În principiu, dacă știm câte kilograme are copilul, vom ști care este grupa de scaune în care se încadrează. În funcție de caracteristicile copilului – vârstă, greutate, înălțime – există un barem pe care te poți uita și vezi dacă se dezvoltă mai bine pe înălțime sau mai bine pe greutate și recomanzi un scaun din categoria respectivă de vârstă.
Ce sunt testele ADAC? Oricare ar fi alegerea noastră, scoică ori scaun auto, trebuie să verificăm dacă produsul are testele ADAC. Aceste teste sunt efectuate de cei de la EuroNCAP, care se ocupă cu tot ceea ce ține de siguranța unei mașini când iese din fabricație – anvelope, frâne, centuri etc. La fel se întâmplă și în cazul scaunelor auto, sunt testate de ADAC, care este membru EuroNCAP. Vreau să precizez un detaliu important legat de notele ADAC: 1 înseamnă perfect, iar 5 cel mai slab ca notă. Doar că nota finală, pe care o vedem noi, este o medie a siguranței, a confortului, a procedurii de montare (cât de ușor montezi și demontezi produsul), a gradului de poluare (cât de poluante pentru mediu sunt materialele din care este făcut produsul). Prin urmare, nota aceasta nu este doar o notă de siguranță. Un scaun poate să aibă o notă de 2, dar la siguranță să aibă 1,5 și să stea mai puțin bine la confort. Sau, dimpotrivă, poate să stea mai bine la capitolul confort și mai prost la alt capitol. Și tot așa. De aceea este bine să ne sfătuim cu o persoană specializată înainte de achiziționarea unui scaun auto.
Cu fața la sensul de mers sau cu spatele la sensul de mers? Sunt părinţi care doresc ca bebe să stea în scoică sau scaun auto, cu faţa la sensul de mers. Însă, atât medicii, cât şi legislația obligă poziţionarea cu spatele la sensul de mers până la cel puțin 15 luni. De ce? Pentru că mersul cu spatele este, conform testelor, mai sigur de 6 ori decât mersul cu fața. S-a dovedit prin teste că la o viteză de 56 km/oră – viteza la care se testează scaunele auto -, dacă bebeluşul/ copilul (până în 15 luni sau de 76 cm) este pus cu fața spre sensul de mers sunt șanse uriaşe să existe o fractură cervicală. Majoritatea scaunelor auto fabricate în ziua de azi merg chiar până la 4 ani cu spatele la sensul de mers, dar îţi permit să îl întorci şi cu fața după 15 luni.
Împrumutăm sau nu un scaun auto în care a stat deja un bebeluș/ copil? Un scaun, o scoică, un produs auto care este făcut din plastic sau polipropilen are o garanție de 7 ani de la data fabricației. În momentul în care luăm un produs, ne uităm pe spate, unde ar trebui să existe o etichetă – dacă eticheta nu există, trebuie identificate pe produs cele două cercuri care ne arată printr-o săgeată anul și luna în care a fost fabricat. Când produsul este ținut în condiții bune, în casă, unde temperatura este în jur de 23–27 de grade, atunci scaunul are o valabilitate mai mare comparativ cu produsele ținute nonstop în mașină. Iarna este frig, vara este cald, se contractă, se dilată și atunci devine casant după 7 ani. Totuşi, chiar şi atunci când scaunul auto este păstrat în condiţii bune, în casă, timpul de valabilitate nu se prelungeşte foarte mult, de aceea, în general, este indicat să respectăm recomandările producătorilor şi să nu depăşim cei 7 ani de la data fabricării produsului.
Citește și: Cum alegem scaunul de masă pentru copil