Sfatul specialistului

De ce bebelușul are păr pe urechi?

Când se nasc, copiii sunt departe de imaginea aceea idilică din pictorialele foto perfecte, care te topesc de drag – roz, pufoși, niște îngerași… Dar chiar și-așa, ei rămân cei mai frumoși din lume pentru că sunt ai noștri! Și totuși, cum se explică puful de păr pe care îl vedem pe ei, prezent nu doar pe cap?

Păr este mult spus, mai potrivit ar fi strat de puf sau, în termeni de specialitate, lanugo. De ce bebelușul are păr pe urechi? Este o realitate care ar trebui să ne sperie, mai ales dacă avem o fetiță? Nu. Alături de vernix caseosa și eritrodermia fiziologică, lanugo face parte din seria de procese de adaptare a bebelușului la viața extrauterină.

Bebeluș cu păr pe urechi

Bebeluș cu puf pe ureche

După ce vine pe lume, bebelușul este acoperit cu un fel de „mâzgă“, asemănător unui strat de grăsime, prezent în cantitate mai mare ori mai mică. Stratul acesta de grăsime se numește vernix caseosa și rolul ei, în perioada intrauterină, a fost de a-l proteja. Cu alte cuvinte, i-a îmbrăcat corpul cât timp a stat în lichidul amniotic. La naștere, este vizibil mai ales în zonele de după urechi, la pliuri și cutele de la gât. Stratul de vernix caseosa se va duce odată cu fiecare băiță.

După ce se duce această <<mâzgă>>, se va observa sub ea un strat de păr, lanugo, o altă <<hăinuță>> pe care a pus-o natura pe bebeluși. Dacă vernixul se duce în primele zile după naștere, lanugo trece în trei, patru, până la șase săptămâni după naștere.

Așadar, revenind la întrebarea articolului, De ce are bebelușul păr pe urechi, specialiştii ne încurajează să nu intrăm în panică. Stratul de păr va cădea, la fel ca și cel de pe scalp, atunci când foliculul pilos, prezent în tegument, produce un fir matur.