Sfatul specialistului

De ce este bine ca bebe să doarmă/ să stea în plan înclinat?

În primele săptămâni de viaţă, „activităţile“ preferate ale sugarului sunt dormitul şi mâncatul. De ce este recomandat planul înclinat atât în timpul somnului, cât şi în timpul alăptării, aflăm de la medicul specialist.

De ce este bine să doarmă/ să stea în plan înclinat? Dr. Elena Luminița Spătariu, medic specialist pediatru, ne-a răspuns:

După ce vin pe lume, bebeluşii trec prin mai multe procese de adaptare pe care le parcurg cu fiecare etapă a dezvoltării lor. Stomacul are o valvă care închide trecerea între esofag (tubul prin care mâncarea trece în stomac) şi stomacul propriu-zis. În primele 3 luni de viață, există în mod fiziologic un grad de reflux gastroesofagian prin lipsa de maturitate a acestei joncțiuni. Din acest motiv, până la vârsta de 3-4 luni, au reflux gastroesofagian, care este un proces fiziologic, normal (dacă burtica se umple mult sau în ea este mult gaz, mâncarea poate refula foarte uşor, iar sugarul regurgitează în cantitate mai mare sau mai mică). Când stă, însă, în plan înclinat, chiar dacă în burtică se produce gaz, prin procesul de digestie, care ar putea facilita trecerea conținutului gastric spre esofag, refluxul este mult diminuat. În concluzie, în primele luni de viaţă, este recomandat ca bebeluşul să stea în plan înclinat.

Cum obţinem un plan înclinat pentru a-i asigura bebeluşului confortul şi siguranţa de care are nevoie? Iată câteva metode pentru a obţine un plan înclinat:

  • achiziţionarea unei perne în plan înclinat;
  • aşezarea unei pături sau a unui prosop sub salteaua pe care doarme, în pătuţul lui;
  • ridicarea saltelei în cazul în care patul ne permite.

Dacă vă întrebaţi cât de mult se ridică planul patului, răspunsul este următorul: planul patului se ridică la aproximativ 30-45 de grade. Alte recomandări din partea medicului pediatru:

  • Încercaţi să ţineţi bebeluşul în plan înclinat şi atunci când îl alăptaţi. Fie că stă în pat, în cărucior sau la alăptat, a pune bebeluşul în plan înclinat înseamnă a-i aşeza corpul în această poziţie, şi nu capul! Dacă îi punem doar capul, riscul major constă în afectarea coloanei vertebrale.
  • În cazul în care adoarme în landou, unele landouri au posibilitatea de a se ridica puţin. Altele nu au această opţiune. În situaţia din urmă, soluţia este aşezarea unui prosop sub salteaua landoului.
  • În primele săptămâni de viaţă, sugarul doarme destul de mult, se trezeşte, mănâncă şi adoarme la loc. Aşadar, este bine să i se asigure un plan înclinat în majoritatea timpului.

Citeşte şi: Când nou născutul doarme prea mult noaptea. Ce se întâmplă de fapt cu el