Adolescentă, femeie de vârstă fertilă sau în perioada de menopauză, este recomandat ca cel puțin o dată pe an să mergem la medicul ginecolog. Numai primind sfaturile unui medic specialist şi urmând tratamentul recomandat – în cazul în care este nevoie de un tratament -, putem să ne cunoaştem mai bine corpul şi putem preveni o serie de afecţiuni.
Dr. Laura Mustață, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne explică principalele aspecte de avut în vedere atunci când programăm o vizită la medicul ginecolog şi ne răspunde şi la întrebarea „Este nevoie să mă epilez complet când merg la ginecolog?“:
Aceste aspecte țin de factori estetici și de preferințele individuale ale fiecărei paciente în parte. Medicului ginecolog nu îi va influența examinarea sau tipul de analize ce pot fi recoltate. De asemenea, nici efectuarea ecografiei nu este împiedicată de aceste aspecte. Recomandăm în general femeilor care vin la medicul ginecolog să se axeze pe istoricul lor, pe problema care le supără și pe sfaturile pe cale le primesc în cadrul consultului. Este important de reținut ce analize e bine să facem regulat, când trebuie făcut controlul ginecologic, când e nevoie să recoltăm pentru testul Babeș-Papanicolau.
Dr. Laura Mustață este medic specialist în obstetrică-ginecologie și a efectuat un stagiu de supraspecializare în chirurgia oncoplastică și reconstrucția mamară la Oxford University Hospital, Marea Britanie. Principalele sale competențe sunt ecografia ginecologică și obstetricală obținând, de asemenea, și o calificare europeană în chirurgie mamară (Europen Board of Surgery qualification in Breast Surgery). În cadrul spitalului universitar din Oxford, a dobândit experiență în evaluarea pacientelor cu patologie mamară și cancer de sân.
Citeşte şi alte articole semnate de medicul specialist:
De câte ori pe an ar trebui să mergem la ginecolog?
Se poate preveni cancerul de sân?
Cât de tare se modifică vaginul după naşterea naturală şi în cât timp îşi revine?