Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), răspunde la întrebările esenţiale privind importanţa florei saprofite şi cât este de indicat sau nu să folosim duşul vaginal:
Ce este flora saprofită şi cum ajută organismul? Organismul uman este colonizat, atât la exterior, la nivelul tegumentului, cât și în interior, la nivelul intestinului sau la nivelul organelor care au legătură cu mediul extern, de bacterii care alcătuiesc flora saprofită. Aceasta se află în mod normal la nivelul organismului uman și acționează antagonist cu bacteriile dăunătoare, ajutând astfel la lupta împotriva dezvoltării infecțiilor și la menținerea unui echilibru sănătos.
Rolul esenţial al florei vaginale. Flora vaginală are un rol deosebit de important în menținerea sănătății femeii, prin păstrarea unui echilibru cu bacteriile patogene, ajutând astfel la prevenția apariției infecțiilor precum: candidoza vaginală, vaginoza bacteriană, infecții cu transmitere sexuală sau infecții de tract urinar.
Bacilii Doderlein sau lactobacilii reprezintă aproximativ 95% din bacteriile saprofite ale vaginului și ei ajută la prevenirea infecțiilor prin mai multe modalități:
- menținerea unui pH vaginal acid prin producția de acid lactic și peroxid de hidrogen;
- împiedicarea dezvoltării și înmulțirii bacteriilor dăunătoare;
- producerea de substanțe care distrug agenții patogeni.
În plus față de toate acestea, vaginul are capacitatea proprie de curățare prin secreția vaginală zilnică. În concluzie, dușurile vaginale duc la perturbarea acestui echilibru, cu creșterea riscului de apariție a infecțiilor sau apariția uscăciunii vaginale, a disconfortului sau dispareuniei.
Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Este un medic tânăr și entuziast care practică din pasiune această meserie și pune în centrul activității relația pacient-medic.
Citeşte şi alte articole semnate de medicul specialist:
„Se poate întâmpla să vină menstruaţia peste sarcină?“ Medicul specialist răspunde
„Sunt însărcinată în 10 săptămâni și de câteva zile am scurgeri maronii.“ Ce se întâmplă? Medicul specialist răspunde
„Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde