Ce este haloterapia?
Haloterapia este o metodă modernă de tratament care se bazează pe crearea în mod artificial a condiţiilor de microclimat salin. În prezent, practicarea haloterapiei este reglementată legislativ la nivel internaţional şi sunt brevetate, ca dispozitive medicale, mai multe tipuri de halocamere. Utilizarea aerosolilor salini în tratarea unor afecţiuni respiratorii, digestive şi dermatologice este cunoscută încă din medicina antică greacă. Hippocrate a observat beneficiul aerosolilor salini şi recomanda inhalarea aburilor din apa sărată pentru tratarea bolilor aparatului respirator.
Ce înseamnă o salină artificială? Ce ne puteţi spune despre Salina Corbeanca?
Salinele artificiale sunt de multe tipuri. Salina Corbeanca, de exemplu, este o salină artificială cu halogenerator. Halogeneratorul reprezintă de fapt cheia succesului terapeutic. Acest aparat este brevetat şi folosit la nivel mondial. Sarea cu care sunt tapetaţi pereţii salinei împreună cu aerosolii salini uscaţi din aer are rolul de a etanșa încăperea și de a acţiona ca un sistem tampon astfel încât menține un microclimat stabil, aseptic.
Ce rol are sarea, concret, asupra sănătăţii? Când este indicată haloterapia?
Fiind un compus format majoritar din clor şi sodiu, sarea are efect bactericid şi virucid. Totodată, sarea are efect antiinflamator întrucât determină vasoconstricţie. Este un compus higrofil, ceea ce înseamnă că absoarbe apa, ducând la absorbția excesului de mucus de la nivelul căilor respiratorii, care ulterior sunt angrenate spre a fi expectorate. Are efect mucolitic, ducând la fluidificarea secreţiilor nazale. Dermatologic, flora microbiană de la suprafaţa pielii se normalizează la majoritatea pacienţilor după o şedinţă de haloterapie. Indicaţii dermatologice: acnee, dermatită atopică, eczeme, psoriazis.
Ajută haloterapia şi imunitatea?
Haloterapia ajută organismul să lupte mai bine împotriva bolilor deoarece scade numărul eozinofilelor şi al neutrofilelor, creşte reactivitatea macrofagelor la nivel alveolar, creşte producția de fagocite şi scade nivelul imunoglobulinei E. Studiile recomandă efectuarea a două cure de haloterapie, anual. Aceste cure se realizează în funcţie de vârstă, numărul şedinţelor cu frecvenţă zilnică şi concentraţia de sare la care este expus organismul fiind variabile.
De la ce vârstă se poate merge cu copiii la salină şi ce contraindicaţii există?
Majoritatea contraindicaţiilor sunt îndreptate către persoanele cu probleme cardiace (hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic recent etc), renale sau persoane aflate în stadiul acut al patologiilor pulmonare. De altfel, haloterapia nu este recomandată persoanelor în stadiul acut al bolilor. Salina Corbeanca este deschisă de un medic generalist, iar şedinţele de haloterapie se fac sub îndrumare medicală. Haloterapia este pentru toate vârstele, fiind recomandată chiar şi bebeluşilor mai mari de 3 luni. Capacitatea pulmonară a copiilor este mică, astfel încât cantitatea de sare care ajunge în torentul sanguin este, de asemenea, mică.
Ce diagnostic trebuie să aibă cei mici ca să vină la tratament la salină?
Indicaţiile dovedite prin studii clinice sunt multe, începând de la banala răceală până la astm și bronhopneumopatie cronică obstructivă. Rinoreea, nasul înfundat, tusea, îmbolnăvirile repetate îi determină pe părinți să încerce și haloterapia. Se spune că prevenția este mama înțelepciunii, astfel încât depinde de gradul de informare al părintelui în ceea ce priveşte haloterapia. Am observat însă o responsabilizare a generației actuale de părinți cu privire la abordarea naturală versus administrarea medicaţiei alopate copiilor. În România, din păcate, medicii de familie şi medicii pediatri recomandă abuziv medicaţii precum adrenalina, salbutamolul, dexametazona şi corticosteroizii. Acestea sunt medicaţii puternice, care sunt recomandate doar în situaţii de criză şi doar sub supraveghere medicală. Unele din acestea se găsesc în format injectabil, iar părinţii le folosesc în format inhalator, cu ajutorul nebulizatoarelor care au invadat piața.
Care este durata de terapie indicată? Săptămânal/ lunar? Se face o cură, apoi o pauză pentru prevenţie? Dar pentru tratament?
Durata terapiei şi concentraţia aerosolilor salini este în general stabilită de medic, în funcţie de patologia pentru care se adresează pacientul şi de cât este de imunodeprimat organismul acestuia. Din punct de vedere al imunităţii, studiile realizate pe adulţi au demonstrat că două cure terapeutice realizate în decursul unui an, ajută imunitatea în această perioadă. Copiii sunt organisme noi, iar faptul că sunt constant expuşi factorilor patogeni regăsiţi în colectivităţi îi sensibilizează. Aşadar, dacă copilaşii sunt bine din punct de vedere fizic, pot realiza şi ei astfel de cure terapeutice. Este de preferat însă să fie consultat un medic pediatru sau pneumolog înainte de a veni la salină. Haloterapia este o metodă de prevenție, poate chiar un adjuvant al tratamentulului medicamentos.
Câți copii pot sta în aceeaşi cameră la salină? Stau și părinții cu ei?
Salina Corbeanca permite participarea unui număr maximum de 7 adulți și 5-7 copilași în cadrul unei ședințe. Însă aceasta este capacitatea maximă, iar programările realizate în avans ne permit realizarea unui program lejer. Este foarte important ca părintele să participe în cazul copiilor sub vârsta de 5 ani. Pe parcursul şedinţei, copilul are diverse manifestări, iar sarea ustură dacă ajunge în contact cu ochii.
Cum funcţionează camera de joacă salină ?
A fost gândită o „cameră cu sare“, un „loc de joacă steril“. Este mult mai uşor să îi oferi copilului o sală de tratament în care să se simtă ca într-un loc de joacă decât să se simtă forțat acasă de nebulizator, lavaj nazal sau batista bebeluşului. Senzorial vorbind, sarea de pe jos are efect terapeutic atât pentru copilași, cât şi pentru adulți, care îşi bucură simțurile îngropându-şi picioarele în sare. La nivel neuronal, haloterapia stimulează producţia de serotonină, iar copiii ies de la şedinţe mult mai energici şi mai veseli. Calitatea somnului, de asemenea, este îmbunătăţită.
În cazul în care copilul este sănătos, poate sta în aceeași încăpere cu cei bolnavi care vin la tratament?
Da, copiii sănătoși pot veni la Salină. Nu este recomandată haloterapia copiilor în stadiile acute ale unei boli, mai ales dacă au febra! Copilaşii care vin la noi prezintă simptome minime: nas înfundat, mucozităţi clare, tuse. Sarea este formată în proporție de 98% din ioni de clor şi sodiu. Are efect bactericid şi virucid. Concentraţia de sare din halocamere active este de 10 ori mai mare decât în salina de adâncime. Iar noi, la Salina Corbeanca, avem montate lămpi UV în recepţie, pentru a steriliza şi această zonă. Studiile realizate în halocamere active au demonstrat că la 60 minute de la inocularea unui set de microorganisme patogene, atât virale cât şi bacteriene, microclimatul camerei a revenit la cel anterior.