Sfatul specialistului

Yoga în sarcină – ce exerciții sunt permise și care sunt restricțiile? Specialistul răspunde

Ești însărcinată și intenționezi să te înscrii la cursuri de yoga? Înainte de a lua această decizie, află mai întâi, de la un instructor specializat, tot ceea ce presupune yoga prenatală – de la avantaje până la precauții și restricții în funcție de trimestru.

Când putem începe să practicăm yoga, în sarcină? Există anumite posturi interzise de-a lungul celor 9 luni? Care sunt avantajele exercițiilor de yoga? Ruxi, instructor yoga și facilitator terapie craniosacrală, ne-a răspuns la toate aceste întrebări:

Copiisiparinti.ro: Cât de diferită este yoga prenatală faţă de yoga clasică, obişnuită?
Ruxi, instructor Yoga și facilitator terapie craniosacrală: Yoga prenatală nu înseamnă neapărat că este diferită ca filozofie şi concept faţă de yoga clasică, ci am putea spune, mai degrabă, că adaptăm aceleaşi asane sau posturi nevoilor corpului unei femei însărcinate. În yoga prenatală se va pune accent pe posturile pentru spate, în mod special zona lombară, deoarece, pe măsură ce sarcina creşte iar fătul ia în greutate, presiunea pe zona lombară va fi mai mare şi atunci avem nevoie de un spate cât mai puternic, care să poată susţine greutatea. Multe femei vor remarca faptul că travaliul se va resimţi puternic în zona lombară, iar în aceste cazuri, un spate puternic va diminua senzaţia de disconfort; cu siguranţă nu o va face să dispară, însă va fi mai uşor de suportat. Alte posturi de mare interes în yoga prenatală sunt cele pentru şolduri, zona pelviană şi cele pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine per total. 

Care sunt avantajele practicării exerciţiilor de yoga în perioada sarcinii?
Practicarea exerciţiilor de yoga în timpul sarcinii îmbunătăţeşte calitatea somnului şi a vieţii în general, deoarece reduce stările de stres şi anxietate des întâlnite în cazul femeilor însărcinate. Îmbunătăţeşte, de asemenea, mobilitatea corpului şi schimbă uşor felul în care privim şi simţim durerile atât din timpul sarcinii, cât şi cele din timpul travaliului şi al naşterii, pentru că învăţăm să controlăm stările şi emoţiile noastre prin tehnici de respiraţie. Respiraţia este cea care creează conexiunea dintre corp, minte şi spirit.

Pe măsură ce sarcina avansează, posturile vor fi adaptate şi se vor utiliza accesorii care vor uşura intrarea şi menţinerea în postură.

Cât timp, de-a lungul sarcinii, putem practica yoga?
Yoga poate fi practicată de-a lungul celor 9 luni de sarcină sub îndrumarea corectă a unui instructor, însă, dacă sarcina este considerată ca fiind una cu risc crescut sau există orice fel de complicații, atunci ar fi indicat ca persoana însărcinată să discute cu doctorul ginecolog înainte de a începe practica de yoga, ca de altfel orice fel de efort fizic.

Ruxi, instructor Yoga

Yoga poate fi practicată sub o îndrumare adecvată încă de la începutul sarcinii, însă posturile vor fi adaptate fiecărui trimestru.

Cât de devreme sau, mai exact, când este momentul potrivit pentru a practica exerciţii de yoga în sarcină?
Yoga poate fi practicată sub o îndrumare adecvată încă de la începutul sarcinii, însă posturile vor fi adaptate fiecărui trimestru în parte, deoarece multe dintre poziţiile pe care o femeie însărcinată le poate face în primul trimestru, când burtica încă este micuţă, nu vor putea fi efectuate în ultimul trimestru de sarcină, strict din punct de vedere fizic, pentru că burtica mare nu va mai permite anumite mişcări. Pe măsură ce sarcina avansează, posturile vor fi adaptate şi se vor utiliza accesorii care vor uşura intrarea şi menţinerea în postură.

Starea fizică de bine a corpului, ca urmare a practicării posturilor de yoga, a asanelor și a tehnicilor de respirație, reprezintă vehicule care ne ajută în căutarea înțelepciunii spirituale.

Există anumite tipuri de exerciţii/ poziţii de yoga considerate nesigure pentru perioada sarcinii?
În general, de-a lungul celor 9 luni de sarcină, este bine să evităm posturile care pun presiune mare pe burtică, răsucirile sau twist-urile, iar în ultima parte de sarcină, de evitat statul pe spate, deoarece pot apărea dureri în zona lombară din cauza presiunii mari, însă ne putem bucura totuși de posturi precum shavasana sau „the corpse pose“, așezându-ne confortabil pe o parte.

Dacă nu am mai făcut yoga niciodată, pot veni să mă înscriu la cursurile de yoga, însărcinată fiind?
Este chiar indicat, atât timp cât se respectă și se ajustează posturile în funcție de nevoile fiecărei femei însărcinate. Să nu uităm că yoga este conexiunea dintre minte, trup și spirit, prin practica yoga reușim să ne întoarcem „acasă“, iar când spun acasă, mă refer la „noi“, întoarcerea către tine acolo unde egoul începe să se dizolve și Conștiința supremă începe să curgă, dupa cum spune Patanjali. Starea fizică de bine a corpului, ca urmare a practicării posturilor de yoga, a asanelor și a tehnicilor de respirație, reprezintă vehicule care ne ajută în căutarea înțelepciunii spirituale.


Ruxi, instructor Yoga la Sunrise Yoga Studio„Mi-a luat ceva timp să înțeleg, în jur de 40 de ani, că întotdeauna există ceva dincolo de noi. Ce înseamnă dincolo de noi? Ei bine, aici începe magia. Singurul lucru clar pentru mine, în acest moment, este că venim pe lume cu o respirație și că plecăm în călătoria finală cu o ultimă respirație, iar între aceste două respirații dansăm pe scena vieții punându-ne tot felul de întrebări, săpând adânc în emoțiile noastre – cu dragoste, cu ură, cu pasiune. Așa că am decis să explorez elementele de bază ale existenței, plecând de la originile respirației, esența ei, așa cum este pusă în valoare de practica yoga, fapt ce ne permite să explorăm sau să ne imaginăm mai bine ce înseamnă <<dincolo de noi>>.“ (Ruxi, instructor yoga și facilitator terapie craniosacrală)

Contacte:
Sunrise Yoga Studio – email: contact@sunriseyogastudio.ro, tel: 0723887843; Instagram: Sunrise_Yoga_Studio, Website: www.sunriseyogastudio.ro; adresa: Drumul Potcoavei 120, Sc. A, Et.1, Pipera/ Voluntari