Timp liber

5 motive să punem aceste destinaţii colorate pe lista dorinţelor

Avem restricţii la călătoriile în afara ţării, dar nu avem restricţii să visăm. Pe lista dorinţelor de bifat – sperăm într-un viitor nu foarte îndepărtat! – ar trebui să se regăsească şi aceste cinci destinaţii colorate.

Din laguna veneţiană până în Marocul torid, de pe câmpurile cu lavandă până în Ţara Soarelui Răsare, iată câteva recomandări ce au în comun explozia de culoare:

Burano: dragoste la prima vedere

Majoritatea topurilor care prezintă destinaţii colorate din lume încep cu Burano. Şi nu pentru că Burano ar fi cea mai colorată aşezare de pe pământ, însă, într-adevăr, întâlnirea cu această insuliţă  din laguna veneţiană te uimeşte de la primul pas, imediat cum cobori din vaporetto. Aşa că, dacă ajungi în Veneţia şi intenţionezi să faci un tur al insuliţelor din jur, opreşte şi la Burano.

Provence: amintiri parfumate

Când spui Provence, automat faci legătura cu celebrele câmpuri de lavandă. Le ştii din imagini, din filme sau din poveştile pe care ţi le-au spus cei care au fost acolo. Cum Burano este o destinaţie privilegiată, în sensul că nu este condiţionat de vreun anotimp pentru a fi colorat (poate doar lumina şi reflexiile apei îi accentuează culorile), câmpurile de lavandă din Provence le poţi prinde în toată splendoarea lor în iunie-iulie-august, în funcţie de zonă. Sunt mai multe regiuni cu lavandă aici, iar una dintre cele mai cunoscute este Alpes de Haute-Provence. Nuanţele de violet şi parfumul ameţitor al florilor îţi vor crea amintiri pe care vei dori să le retrăieşti.

Chefchaouen, „câmpul de lavandă albastră“ al Marocului

Marocul este în general plin de culoare, luminos, însă Chefchaouen deţine monopol la acest capitol. Este, dacă vreţi „câmpul de lavandă albastră“ al Marocului, pentru că toate clădirile sunt vopsite în nuanţe de albastru. De ce albastru şi nu altă culoare? Pe internet circulă mai multe legende: unele spun că evreii le-au vopsit aşa, cu multe secole în urmă sau în 1930, altele că albastrul ar ţine departe ţânţarii, iar o parte susţin că reprezintă culoarea cerului şi a raiului, un fel de „reminder“ adresat locuitorilor pentru a duce o viaţă spirituală. Sunt însă şi  localnici care susţin că oraşul ar fi fost colorat în nuanţe de albastru din motive pur estetice, pentru a atrage turiştii. Oricare ar fi motivaţia, cert e că Chefchaouen este o pată de culoare cu un efect liniştitor, o destinaţie care merită bifată dacă veţi ajunge cândva în Maroc.

Japonia în vremea cireşilor înfloriţi

Festivalul cireşilor înfloriţi („Sakura“) din Ţara Soarelui Răsare este mai mult decât o provocare cromatică. Imaginile spectaculoase din timpul acestui festival au făcut din el o atracţie internaţională. Asemenea câmpurilor de lavandă din Provence, există o anumită perioadă din an în care cireştii pot fi surprinşi în toată splendoarea lor şi, desigur, anumite locuri. Pe site-ul www.traveltailor.ro găsiţi toate detaliile în cazul în care puneţi la cale o călătorie aici.

Culori româneşti: „Cimitirul vesel“ din Săpânţa, Maramureş

Dacă ideea unei vizite într-un cimitir deprimă, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre Cimitirul vesel din Săpânţa. În plus, frumuseţea lui nu depinde de nici un anotimp. Rămâne la fel de vesel şi de colorat, fie că este iarnă sau vară. Iar starea de spirit pe care ţi-o împrumută, cel puţin pentru moment, te determină să priveşti nu doar prezentul, ci şi viaţa de după într-o notă mai amuzantă. Dacă tot ai drum prin Maramureş, nu rata nici o plimbare cu mocăniţa (Vişeu de Sus).

Citeşte şi:
Recomandări de vacanţă: 5 locuri în inima naturii
Locuri de vizitat şi explorat în Bucureşti sau aproape de Bucureşti
În concediu cu copiii: unde mergem în vremuri de pandemie