Ingrediente pentru 8 borcane de dimensiuni diferite
- 1 kg jumătate de afine;
- 700 gr de zahăr la 1 kg, în total 1050 gr de zahăr;
- 1 lămâie cu coajă netratată.
În privinţa borcanelor, se vor alege în funcţie de preferinţe, mai mici (cum sunt cele din imaginea de mai jos – de la 70 de grame până la 314 grame) sau mai mari. Important este ca, înainte de a turna dulceaţa fierbinte în ele, să fie spălate foarte bine şi uscate perfect (capacele se pot fierbe câteva minute).
Pregătirea afinelor: detalii bine de ştiut
- se pun afinele în strecurătoare, iar strecurătoarea într-un castron cu apă (cât să plutească fructele);
- se îndepărtează rapid frunzuliţele şi eventualele resturi;
- se scurg afinele şi se pun într-o oală sau castron mai mare (recipientele nu trebuie să aibă miros, să fie perfect curăţate şi uscate);
- peste afine se pune zahărul şi se lasă să se întrepătrundă de la câteva ore (2-3) până la o noapte întreagă.

Peste afinele curăţate de frunzuliţe şi spălate, se pune zahărul.
Afinele se spală cât mai rapid pentru a nu pierde din sirop (cu cât sunt lăsate mai mult în apă, cu atât pierd din sirop).
Cum se prepară dulceaţa de afine: etapa de fierbere
- după ce s-a întrepătruns zahărul, se pun afinele la fiert (dacă au fost puse direct în oală cu zahărul, se aşază pe ochi oala respectivă; dacă au fost puse în alt vas, se mută în oală);
- flacăra focului trebuie să fie mică;
- în momentul în care începe să fiarbă, se adaugă lămâia tăiată sferturi (lămâia se spală înainte);
- se lasă la fiert, la foc mic, timp de cel mult o oră şi douăzeci de minute (din momentul în care se pune pe foc);
- se amestecă din când în când.

Dulceaţa se fierbe la foc mic timp de cel mult o oră jumătate.
Pentru ca dulceaţa să nu se prindă în timpul fierberii şi să nu se afume, este important ca oala să aibă fundul gros. Nu uitaţi să amestecaţi din când în când.
Dacă, de exemplu, se pun 600 gr de zahăr la kilogramul de afine şi se lasă mai multe ore să intre zahărul în afine şi, astfel, să lase sirop (chiar şi 10 ore), va fierbe mai puţin timp (în aproximativ 50 de minute dulceaţa este gata, perfect legată şi bună de pus în borcane).
Cum punem dulceaţa în borcane
- după ce a fiert dulceaţa, o punem în borcane fierbinte, având grijă să avem sub borcane ceva din metal (pentru a nu se sparge borcanul);
- se umple fiecare borcan, după care se închid bine şi se întorc cu gura în jos;
- se acoperă cu câteva prosoape şi se lasă să se răcească de la sine (fără a grăbi în vreun fel această etapă);
- după ce s-au răcit borcanele, se pun la întuneric, în cămară.

Borcanele se întorc cu gura în jos pentru că în felul acesta se videază.
Consistenţa obţinută este nici prea lichidă, nici prea groasă. Afinele au o textură plăcută, iar gustul păstrează din aroma fructului. Pentru a pune dulceaţa în borcane, putem folosi un polonic mai mic (depinde şi de cât de largă este gura borcanului).

Poftă bună la dulceaţă de afine!
Te-ar putea inspira şi: Răcoritor, de vară: băuturi reci, din mix de fructe
Foto: www.copiisiparinti.ro