Timp liber

Trasee montane şi locuri de explorat în fuga de pandemie

Pandemia ne împinge pe toţi să căutăm locuri cât mai sigure, mai departe de aglomeraţie, locuri unde putem respira în voie şi linişte.

Piatra Craiului: marea provocare a Carpaţilor Meridionali

Punctul de plecare spre masivul Piatra Craiului este cabana Plaiul Foii, loc de unde vă puteţi alege traseul. Se poate urca, însă, şi direct din Zărneşti. Din acest ultim punct, via Prăpăstiile Zărneştilor, se ajunge la cabana Curmătura, un loc de-a dreptul fascinant, cu peisaj spectaculos.

Vedere spre Zărneşti, de pe vârful Piatra Mică

Vedere spre Zărneşti, de pe vârful Piatra Mică

Renumit ca un munte cu trasee dificile, Piatra Craiului are totuşi şi drumuri mai accesibile, pentru începători sau biciclişti.

Pagină oficială: www.pcrai.ro

Acasă la broscuţele Herman, în Parcul naţional Munţii Măcinului

Munţii Măcinului includ 6 trasee turistice marcate plus un traseu tematic, un traseu ecvestru şi un traseu pentru cicloturism. Sunt cei mai vechi munţi din România, iar natura a făcut aici adevărate magii: Pădurea de fag dobrogean este cunoscută drept unul dintre habitatele unice din lume.

Imagine din traseul Crapcea (foto: www.parcmacin.ro)

Imagine din traseul Crapcea (foto: www.parcmacin.ro)

Avantajul traseelor turistice, în afară de frumuseţea peisajului, stă în faptul că, de-a lungul lor, se găsesc şi zone de camping amenajate.

Pagină oficială: www.parcmacin.ro

Munţii Buzăului: biserici rupestre şi o poiană de poveste

La Bozioru ajungi de pe şoseaua Buzău-Braşov, spre Pârscov. De la Bozioru se merge spre Fişici, de unde drumul spre ramifică – în dreapta, spre Nucu şi Poiana Cozeanca, în stânga, spre Văvăluci, Brădet.

Poiana Cozeanca, explozie de verde viu

Poiana Cozeanca, explozie de verde viu

Revenind la Poiana Cozeanca, este una dintre destinaţiile care nu trebuie ratate. Aici se află Chilia lui Dionisie Torcătorul şi Peştera lui Iosif (după un urcuş deloc obositor pe un deal).

Pagină oficială: Facebook Munţii Buzăului – Poiana Cozanei – Ţara Luanei

Muntele Ceahlău, uriaşul blajin

O experienţă şi o explorare completă a Ceahlăului include vizitarea mai multor locuri: Cheile Bicazului, Izvorul Mureşului, staţiunea Durău, Cascada Duruitoarea.

Vedere dinspre Vârful Toaca

Vedere dinspre Vârful Toaca

Cei mai temerari vor ajunge, desigur, şi pe vârful Toaca, însă asta depinde de pregătirea fizică a fiecăruia şi de rutina cu care este învăţat. Se pot face trasee pe masiv din Durău sau din Izvorul Muntelui.

Pagină oficială: www.ceahlaupark.ro

Grădina Zmeilor, revelaţia naturii din satul Gâlgău-Almaşului

Nu este practic un traseu montan, ci mai curând o drumeţie pe dealuri blânde, acoperite de păduri. Grădina Zmeilor se află în satul Gâlgău-Almaşului, la 15 km distanţă de Jibou (judeţul Sălaj). Felul în care aerul şi apa au lucrat asupra uriaşelor pietre de aici se apropie de domeniul basmului.

Rezervaţia naturală Grădina Zmeilor (foto: Nicu Farcaş - wikipedia.org)

Rezervaţia naturală Grădina Zmeilor (foto: Nicu Farcaş – wikipedia.org)

Astfel că oamenii le-au numit aşa cum imaginaţia le-a dictat: Zmeul şi Zmeoaica, Acul Cleopatrei, Călugării, Fata Cătanei etc.

Pagină oficială: www.turismzalau.ro

S-ar putea să te inspire şi: În vacanţă cu copiii: unde mergem în vremuri de pandemie