La primul bebe, nu toate mămicile ştiu când copilul este ataşat corect la sân. Pentru ca alăptarea să aibă succes, este ideal ca bebe să fie pus la sân de câte ori dă semne de foame şi să nu aşteptăm să devină înfometat. Ataşarea corectă la sân nu înseamnă doar poziţionarea cât mai eficientă a nou născutului, ci şi un confort (de poziţie) pe care e bine să îl aibă şi mama.
Care sunt primele semne de foame ale bebeluşului?
Bebe se trezeşte, devine activ, întoarce capul stânga-dreapta, deschide gura, scoate limba, îşi bagă mânuţele în gură. Aceste semne indică faptul că sugarului îi este foame.
De ce este bine ca bebe să fie pus la sân de la primele semne de foame?
Sunt mame care îl pun pe bebe la sân în momentul în care începe să plângă, or starea aceasta induce agitaţie şi, prin urmare, poate îngreuna ataşarea.
Ce înseamnă o ataşare corectă la sân?
O ataşare corectă la sân înseamnă o ataşare asimetrică – mama ajută bebeluşul să ia mai mult din areola mamară cu buza de jos, ţinându-l oblic la sân şi cu capul pe spate (ureche, umăr, şold în linie dreaptă). Buza de jos ajunge până la piele, e răsfrântă, iar buza de sus ia numai o parte din areolă. În felul acesta, bărbia bebeluşului stă lipită de sân şi, în momentul în care el suge, masează sânul. Cu alte cuvinte, e o poziţie care stimulează sânul, „ajută“ laptele să vină şi mai mult. Poți vedea cum se face o ataşare corectă la sân pe bebeteiubesc.ro!
Cum trebuie să fie gura bebeluşului când apucă sânul?
Răspunsul este, evident, mare. Răspunsul şi mai corect este însă: cât mai mare! Mama îl atinge la nas, la buze, cu sânul ca să îl miroasă (important: sânul nu se spală înainte de alăptare!), moment în care bebe deschide gura din reflex. Însă recomandat este să nu fie lăsat să muşte din sân imediat cum a dat cu buzele de mamelon, ci atunci când deschide gura şi mai mare. De ce? Pentru că, cu cât gura lui este mai mare, cu atât va lua din start o bucată mai mare din areola mamară şi va putea să înghită mai bine.
Cum arată bebe când s-a ataşat corect la sân?
În final, când s-a prins de sân, bebe trebuie să arate în felul următor: bărbia să fie „înfiptă“ în sân, eventual buza de jos să ajungă până la areolă (să fie răsfrântă), iar nasul să fie departe de sân pentru a putea respira bine. În cazul în care sânul este mai mare, iar mama nu poate vedea cum s-a făcut ataşarea, va trage puţin de sân pentru a observa dacă buza de jos este suficient de deschisă.
De ce este importantă şi poziţia mamei?
Este preferabil ca, cel puţin la început, mama să stea în şezut sau puţin mai ridicată când alăptează. Dacă nu poate pentru că are dureri, este important ajutorul tatei. La fel de importantă este şi crearea unui confort: cu cât stăm într-o poziţie comodă de la început, cu atât ne va fi de folos în viitor. Folosirea pernelor (după cap, la spate, unde simte nevoia), întinderea picioarelor, sprijinirea mâinilor pe ceva moale sunt detalii salvatoare.
Participă la cursurile gratuite de alăptare organizate de Bebe Tei şi copiisiparinti.ro pentru a afla tot ce trebuie să ştie o mamă la început de drum despre hrănirea la sân a bebeluşului!