Bebeluși

Bebe scapă suzeta pe jos

Se întâmplă des ca bebe să scape suzeta pe jos fie că e afară, la plimbare, sau acasă, într-un mediu sigur și curat. Cum procedăm când se întâmplă acest lucru? O spălăm cu apă (în cazul în care avem la îndemână) sau cu salivă, băgând suzeta în gură și dându-i-o apoi copilului?

Ce spun studiile. Suzeta a căzut pe jos. O luăm, o clătim bine și i-o dăm bebelușului? Sau mai bine suflăm praful de pe ea, o trecem prin gură și i-o dăm celui mic? Conform unui studiu apărut în 2013, realizat de cercetători din Suedia, varianta a doua este preferabilă.

„<<Curățarea>> în propria gură, de către părinți, a suzetei, ar putea reduce riscul de apariție a alergiilor, probabil datorită stimulării imunitare generată de microbii transferați copilului prin saliva părintelui“ – concluzionează studiul, citat de pagina allodocteurs.fr.

Ideea acestei cercetări a fost preluată și 5 ani mai târziu, de către Colegiul american de alergie, astm și imunologie, iar concluziile au fost prezentate cu ocazia unei întâlniri tematice. „Aceștia au prezentat dovezi că acest gest (n.r. curățarea suzetei cu saliva părintelui) poate preveni apariția alergiilor la copil“ – informează pagina totuldespremame.ro.

Dar, ca în cazul oricărei cercetări, experiența ne arată că părerile sunt împărțite. În cazul în care biberonul cade pe podeaua curată și nu observăm pe ea urme de mizerie, fire de păr etc., o luăm imediat și i-o dăm copilului. Pe de altă parte, este un gest firesc să o clătim/ spălăm cu apă curată dacă suzeta a căzut pe o suprafață murdară sau plină de praf – afară, de exemplu, pe pământ sau nisip. „Introducând biberonul la dumneavoastră în gură, nu îl <<curățați>> niciodată – germenii din gura dumneavoastră (mai ales Candia) ar dăuna bebelușului decât niște praf pe podea“ – ne sfătuiesc Birgit Gebauer-Sesterhenn şi dr. Manfred Praun în „Cartea bebeluşului“ (traducere: Doina Elisabeta Mihalcea şi Octavian Brândeu, editura Mladinska Bucureşti, p. 124-125).

Important este să nu facem o obsesie din dezinfectarea obiectelor pe care le folosește copilul și să găsim un echilibru și în ceea ce ține de îngrijirea celui mic. Când ieșim la plimbare, avem la noi o sticlă de apă (pentru situația în care, de exemplu, suzeta cade în nisip), iar dacă suntem în casă și păstrăm zilnic curățenia, nu este necesar să dezinfectăm suzeta de fiecare dată când o scapă pe jos. Sterilizarea excesivă nu este sănătoasă, transmite Todd Mahr, președintele Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie. „În casele în care se folosește mașina de spălat vase există mai mulți copii alergici decât în cele în care vasele se spală manual“ – precizează acesta în sursa mai sus menționată.