Bebeluși

De ce se schimbă aspectul bebelușului pe măsură ce crește?

De la o lună la alta parcă devine altul, nu mai este roșu ca atunci când s-a născut, trăsăturile i se formează încetul cu încetul, pe scurt, aspectul bebelușului se schimbă pe măsură ce crește.

Adaptarea nou născutului la viaţa extrauterină are loc treptat, printr-o serie de procese. Cele mai multe dintre aceste procese au şi răsunet clinic: se instalează transformări de la o zi la alta.

După ce vine pe lume, culoarea pielii variază, bebelușul este iniţial roşu, violaceu (eritrodermie fiziologică), iar tegumentele sunt acoperite cu un strat albicios, asemănător unui strat de grăsime. Acest strat de grăsime se numește vernix caseosa. Cât a stat în lichidul amniotic, rolul lui a fost să îi protejeze pielea, iar până cand pielea se va adapta la viaţa extrauterină, ea încă mai are nevoie de o protecţie.

O altă modificare fiziologică constă în culoarea galbenă a tegumentelor. Ea indică prezența icterului fiziologic, care debutează între a 2-a şi a 4-a zi de viaţă. Nou născuţii pot deveni icterici în maternitate sau această modificare poate debuta când deja sunt acasă.

În mod normal, coloraţia icterică dispare în 10-14 zile de la naştere la nou născuţii la termen, respectiv până la 21 zile la prematuri. În anumite condiţii, în maternitate, se poate decide expunerea la lampa de fototerapie, însă nu este o măsură ce se impune tuturor bebeluşilor.

În concluzie, aspectul bebelușul se schimbă datorită proceselor firești care fac parte din adaptarea lui la viața extrauterină.

Foto: www.freepick.com