Creierul bebelușului are modul propriu de a procesa durerea. Dr. Lorenzo Fabrizi, unul din autorii principali ai studiului, specializat în neuroștiință, fiziologie și farmacologie, spune: „Am constatat că atunci când un bebeluș este ținut de către părinte piele pe piele, procesul din creier care se ocupă cu răspunsul la durere este oarecum atenuat. Creierul bebelușului folosește un mod diferit de a-și procesa răspunsul la durere. Deși nu putem confirma dacă simte de fapt mai puțină durere, constatările noastre reafirmă importanța pe care o au atingerile dintre nou născuți și părinți.“
În ce a constat studiul. Studiul a inclus 27 de sugari, cu vârsta între 0 și 96 de zile, născuți prematur sau la termen, în Spitalul University College din Londra. Cercetătorii au măsurat răspunsul lor la durere în timpul unei intervenții medicale dureroase, dar necesară din punct de vedere clinic, cum este testul de sânge. Activitatea creierului a fost înregistrată prin electroencefalogramă – cu ajutorul unor electrozi plasați pe scalp. Bebelușii erau fie ținuți piele pe piele (pe pieptul mamei, purtând un scutec), fie ținuți îmbrăcați, fie așezați pe pătuț sau în incubator (majoritatea înfășați).
Observațiile cercetătorilor. Inițial, răspunsul la durere a fost același, însă pe măsură ce vârful acului provoca o serie de 4-5 valuri în activitatea creierului, cele din urmă au fost influențate de faptul dacă bebelușul era ținut piele pe piele sau îmbrăcat. Rebecca Pillai Riddell, de la departamentul de psihologie, Universitatea York din Canada, explică: „Răspunsul ușor întârziat a fost atenuat în cazul contactului piele pe piele, ceea ce sugerează că această atingere părintească are impact asupra nivelului înalt de procesare din creier. Durerea ar putea fi la fel, dar modul în care creierul bebelușului o procesează și reacționează la ea depinde de contactul cu părintele. Descoperirea noastră susține ideea că a ține în brațe un bebeluș, direct pe piele, este important în dezvoltarea lor.“
Concluzii. Comportamentele bebelușilor din cele trei categorii menționate mai sus nu au fost semnificativ diferite. Cu toate astea, sugarii din grupul piele pe piele au prezentat răspunsuri ușor reduse legat de expresia feței și a ritmului cardiac. „Creierul nou născuților are un grad ridicat de plasticitate, în special în cazul celor născuți prematur, iar dezvoltarea lor depinde în mare măsură de interacțiunea cu părinții. Descoperirile noastre ar putea oferi noi perspective asupra modului în care bebelușii învață să proceseze reacția la sursele cauzatoare de durere, deoarece sunt deosebit de sensibili la semnalele din partea mamei“, concluzionează Dr. Laura Jones, autor principal al studiului.
Sursă: News Medical Life Science (www.news-medical.net) – „Parental skin-to-skin contact dampens pain responses in newborn baby’s brain“