Bebeluși

Mirosul la bebeluşi

Imediat după ce bebelușul vine pe lume, dacă este pus la pieptul mamei, el va ști să își îndrepte gurița spre sân după mirosul laptelui și al corpului acesteia. Simţul olfactiv este „senzorul“ care i-o indică pe cea care i-a dat viaţă.

Acum mai bine de o sută de ani, Charles Darwin a observat că sugarul are capacitatea de a percepe mirosul sânului mamei sale chiar şi de la 30 de cm. Mama, la rândul ei, îşi recunoaşte puiul după miros de foarte timpuriu. „Cu ochii legaţi, ea recunoaşte mirosul cămăşuţelor purtate de copilul său“ – aflăm din cartea „Mama şi copilul“ (de Emil & Herta Căpraru, Ed. Medicală, 2011, p. 76).

Acele pete alb-gălbui pe care e posibil să le vedeţi pe nasul bebeluşului se numesc milium albicans. Ele pot apărea şi pe bărbie sau obraji. „Se socoteşte că sugarul foloseşte mirosul pentru a stabili noţiunea de aproape, iar auzul pentru a deosebi departe“ – concluzionează autorii cărţii citate anterior. Poate din acest motiv unii bebeluşi plâng când sunt singuri – pentru că nu simt mirosul mamei lângă ei, lipsa acestui indiciu le spune că mami nu e în zonă.

Cum se toaletează nasul bebeluşului? Nasul se toaletează cu o compresă sterilă înmuiată în ser. O rotim ușor, pentru a îndepărta impuritățile. Batista sugarului (care se atașează la aspirator) este recomandată doar de către medic și doar dacă sugarul este bolnav. Ele nu sunt instrumente de toaletare a nasului pentru igiena zilnică. Dacă observați că bebelușul nu poate respira bine și secrețiile blochează căile respiratorii superioare, puneți mult ser în nas (2, 3 jeturi) și folosiți apoi o pompiță manuală.

 De ce ne place atât de mult mirosul de bebeluș? Johannes Frasnelli, profesor de anatomie la Universitatea din Québec, a realizat în 2013 un studiu pentru a înțelege mai bine reacția tinerelor mame în timpul contactului cu copiii lor, legat de ceea ce ține de aspectul olfactiv (de ce spun că le place mirosul de bebeluș). A adunat 30 de femei – 15 proaspete mame, 15 fără copii – și le-a cerut să miroase nou născuți de doar câteva zile. Rezultatele au fost aceleași în cazul ambelor categorii: „După ce le-au fost scanate creierele participantelor la studiu, s-a dovedit că mirosul corpului nou născuților activează zone cerebrale implicate în procesarea recompenselor. De fapt, puțin contează dacă femeile respective născuseră sau nu, creierul fiecăreia a reacționat la mirosul de bebelușul la fel de puternic ca și când ar fi fost vorba de o prăjitură delicioasă sau chiar de un drog“.