Bebeluși

Motricitatea fină la bebeluş: cum se dezvoltă

Odată cu dezvoltarea motricităţii fine, bebeluşul va începe să facă din ce în ce mai multe lucruri. De la stadiul de nou născut, până la 9 luni, iată, în linii mari, etapele esenţiale prin care va trece:

Reflexul de apucare al nou născutului (reflex numit şi reflexul Darwinian) dispare în intervalul 2-3-4 luni, din momentul în care începe să îşi descopere mâinile (le priveşte, înţelege că le poate mişca). Dacă i se pune un deget în palmă, reacţia lui va fi să strângă puternic mâna în jurul lui – în asta constă reflexul de apucare. Pe măsură ce creşte şi îşi conştientizează mâinile, motricitatea fină începe şi ea să se dezvolte. Descoperirea, la 9 luni, a degetului mare şi a degetului arătător îi vor deschide noi „posibilităţi“.

Dezvoltarea motricităţii fine la copil înseamnă abilitatea de a-şi folosi anumiţi muşchi mici din degete şi mâini pentru a face mişcări precise cu scopul de a ajunge la obiecte mici, de a le prinde şi a le manipula. Încetul cu încetul, gesturile bebeluşului vor fi din ce în ce mai precise.

Astfel, dacă la 3 luni, bebeluşul ţine în mânuţe pentru câteva secunde o jucărioară de sugari sau pare interesat de obiecte colorate, plasate în faţa ochilor, pe care vrea să le apuce (mişcări rapide ale mâinilor şi picioarelor, respiraţie precipitată), pe parcurs, va întinde mâinile spre ele. Pentru început, deoarece nu apreciază distanţele, poate fi interesat de obiecte care nu sunt în raza lui de „acţiune“.

Începând cu 3 luni, îşi studiază mâinile (culcat pe spate), la 4 luni, se joacă cu ele şi îşi trage hăinuţele pe faţă, după această etapă, obiectele sunt prinse/ apucate de ultimele 4 degete, duce totul la gură şi, culcat pe spate, îşi poate apuca picioruşul sau se poate juca cu urechile. Spre 6 luni, prinde între palmă şi cele 4 degete. Tot acum, lasă jos jucăria pe care o ţine dacă i se prezintă alta, iar peste o lună, va încerca să le ţină pe amândouă (datorită abilităţii de a trece un obiect dintr-o mână în cealaltă).

Între 7 şi 9 luni, dezvoltarea motricităţii fine presupune, în linii mari, următoarele transformări în evoluţia bebeluşului: examinează obiectele pe care le ţine (le strânge/ scutură/ loveşte), trece un obiect dintr-o mână în alta, îşi îmbunătăţeşte capacitatea de a-şi folosi degetul mare, arătătorul şi degetul mijlociu, îşi bagă arătătorul în interiorul obiectelor care-l interesează, apucă alimente mici pe care le mănâncă singur, încearcă să apuce linguriţa, îşi ţine singur biberonul.