Bebeluși

Primul bebe, prima temere: „Dacă nu o să mă descurc?“

Una dintre multele întrebări pe care şi le pun mămicile începătoare este ce vor face dacă nu se vor descurca cu bebe. De-aici şi panica, frica justificată – în faţa unei situaţii noi, puţini sunt cei care se comportă ca nişte eroi.

Nu este nimic nefiresc în a ne întreba cum ne vom descurca după ce se naşte bebe. Un copil ne schimbă viaţa, iar dacă se întâmplă să fie şi primul, emoţiile sunt cu atât mai motivate.

Dacă te aştepţi ca la întrebarea „Ce voi face dacă nu o să mă descurc?“ să primeşti un răspuns de genul „Să nu îţi fie teamă, totul va fi bine iar tu o să te descurci de minune!“, s-ar putea să fii indusă uşor în eroare. E drept, o încurajare nu strică niciodată, dar răspunsul potrivit este altul.

Preferăm un răspuns raţional. Aşadar, este normal să îţi fie teamă, mai ales dacă eşti la prima experienţă. Unele mame se tem şi la al doilea copil sau la al treilea. Pentru că fiecare copil este unic, are personalitatea lui, vine cu „surprizele“ lui. Decât să îţi hrăneşti creierul cu scenarii forţat pozitive, mai bine iei în calcul şi unele situaţii neaşteptate, fără a le transforma însă în surse de panică.

Teama este un reflex de apărare în faţa necunoscutului, este o emoţie normală în anumite contexte. În schimb, nu este indicat să laşi ca teama să te conducă, să te copleşească, să uiţi să ai încredere în instinctul tău matern. Nimeni nu ştie mai bine ca tine dacă micuţului tău îi este bine sau nu.

Dacă simţi că ceva nu este în regulă, indiferent de părerea celor din jur, consultă întotdeauna un specialist! De asemenea, dacă simţi că nu s-a stabilit acea relaţie strânsă între tine şi copilul tău, că este „străin“ de tine, consultă un terapeut!

În concluzie, „meseria“ de părinte se învaţă treptat – este nevoie de o perioadă de acomodare, timp în care mama intră în ritmul celui mic, se obişnuieşte cu el. Pe măsură ce bebeluşul creşte, îi va învăţa toate tabieturile, tipurile de plâns, mofturile, stările şi plăcerile.

S-ar putea să te ajute şi:
Bebe are febră. Când mergem la spital
Prima noapte cu bebe acasă: trei mămici ne-au spus povestea
Iritaţia de scutec: cum o prevenim, cum o identificăm