Cum alegem scutecul bebeluşului
Pentru că este un accesoriu vestimentar important, dat fiind faptul că este în contact cu pielea bebeluşului nonstop, este important să alegem scutece cât mai prietenoase cu epiderma copilului. Scutecele cel mai des întâlnite şi cele mai comune sunt cele de unică folosinţă. Compoziţia materialului este un prim criteriu de urmărit. Apoi, gradul de absorbţie şi, bineînţeles, mărimea (se calculează în funcţie de greutatea bebeluşului, nu de vârsta lui). Ar putea fi util să încercați o serie de scutece diferite pentru a vedea care se potrivește cel mai bine bebeluşului.
Cum se fixează scutecul
După ce bebeluşul a fost spălat şi uscat, se desface scutecul, se aşază pe el bebeluşul, se pliază/ închide scutecul, având grijă ca marginea de sus să fie sub bontul ombilical (până la căderea acestuia). Banda nu trebuie să fie nici foarte strâns prinsă, dar nici foarte lejer. Atât cât este posibil, în special în zilele călduroase de vară, lăsaţi bebeluşul liber, fără scutec (într-un mediu sigur, ferit de insecte şi supravegheat).
Cum prevenim iritaţia de scutec
Iritaţia de scutec poate fi evitată prin respectarea unei igiene stricte, corecte – schimbarea scutecului de fiecare dată după ce este murdărit, spălarea zonei intime (inclusiv fesele) şi uscarea ei. Ca produs de curăţare, se foloseşte unul hipoalergenic; şerveţelele umede se utilizează atunci când nu este la îndemână apă care curge. Una dintre cauzele dermatitei de scutec este expunerea prelungită la urină şi materii fecale. Imediat după ce se schimbă scutecul, se împachetează şi se aruncă (ideal într-un coş situat în apropiere, pentru a nu lăsa copilul nesupravegheat).
Referinţe: „Couches pour bébés. Comment choisir les couches de votre bébé“ – www.quechoisir.org; „Sarcina, naşterea şi nou-născutul“ (de Penny Simkin, Janet Whalley şi Ann Keppler, traducere de dr. Dana Mihai, ed. Meteor Press, 2009, p. 413); Iritaţia de scutec: cum o prevenim, cum o identificăm“.
Foto: pexels.com – Alicia