Bebeluși

Siguranța bebelușului în 7 pași simpli

Siguranța bebelușului începe din îngrijirea de zi cu zi și continuă inclusiv (sau mai ales) când ieșim cu el la plimbare.

Înainte de băiță

Înainte de băiță se verifică apa, preferabil cu termometrul, și, tot înaintea băiței, se pregătesc toate lucrurile necesare îmbăierii, inclusiv prosopelul în care va fi pus.

După băiță

La fel, important este ca, și după băiță, produsele de îngrijire – uleiul de masaj, creme, comprese sterile pentru nas, ochi și urechi, serul fiziologic -, scutecul, hăinuțele să fie pregătite, pentru ca bebelușul să nu fie lăsat nesupravegheat.

Când îl pui la dormit

Spațiul/ pătuțul în care doarme bebelușul este bine să nu fie aglomerat cu jucării sau surplus de păturele, pentru a nu exista riscul să fie trase peste față, mai ales dacă bebe a intrat în etapa în care poate prinde cu mâna diverse obiecte.

Când îl alăptezi

Multe mămici spun că bebelușul lor se îneacă atunci când îl alăptează. Fie nu este așezat bine la sân, fie este prea lacom. Dacă se întâmplă acest lucru (în sensul că nu mai poate respira corect și începe să se coloreze la față), îndepărtează-l de la sân ține-l cu fața în jos, pe burtică, așezat pe antebrațul tău, cu bărbia în mâna ta și bate-l între omoplați. Dacă doar tușește, ia-l pe pieptul tău și bate-l ușor pe spate. Sau pune-l pe umăr și ajută-l să eructeze.

Când ești nevoită să pleci pentru scurt timp de acasă, fără bebe

Lasă-l pe bebe în grija unei persoane în care ai încredere, o persoană adultă. Nu cu un copil, chiar dacă are 5-6 ani.

La plimbare

În sezonul cald, evită orele în care soarele este foarte puternic, iar în sezonul rece, ține-l departe de viscol, ceață, temperaturi extreme.

În mașină

Multe accidente în rândul bebelușilor sunt cauzate de un gest banal, cauzat de neatenție – atunci când îl uităm vara, în mașină, iar geamurile sunt închise. Riscul de supraîncălzire și sufocare este iminent în aceste condiții. Când este foarte cald afară, mașinile se încălzesc foarte tare, chiar dacă au geamul deschis. Cât privește iarna, nu îl țineți îmbrăcați foarte gros în scaunul auto și, de asemenea, nu îl uitați în mașină!

În rest, răbdare și multă dragoste – aceștia sunt alți doi „pași“ simpli care-i asigură unui bebeluș siguranța de care are nevoie.