Bebeluși

Studii noi: alarmina, „aurul“ din laptele matern

Este cunoscut faptul că laptele matern întărește sistemul imunitar al unui copil, susținând flora intestinală. Însă cum funcționează acest lucru? Care sunt, mai exact, mecanismele moleculare?

Alarminele au un impact pozitiv post natal asupra dezvoltării florei intestinale şi a sistemului imunitar – este concluzia unui studiu recent, realizat de echipa RESIST Cluster of Excellence de la Şcoala superioară de medicină din Hanovra.

Alarminele sunt aurul din laptele matern. Aceste proteine previn tulburările provocate de colonizările intestinale periculoase, care pot duce la intoxicarea sângelui şi inflamaţii intestinale – afirmă prof. dr. Dorothee Viemann, coordonatoarea studiului.

Flora şi mucoasa intestinală se maturizează prin interacţiunea cu bacteriile din mediu, lucru care duce la o diversitate optimă de bacterii, oferind protecție împotriva multor boli. „Alarminele controlează acest proces de adaptare“, explică prof. Viemann, ale cărei cercetări au arătat că aceste peptide/ proteine derivă atât din laptele matern, dar apar şi în tractul gastro-intestinal al copilului.

Se pare că travaliul are, şi el, un rol în toată povestea asta, mai spune studiul respectiv, deoarece sugarii născuți prin cezariană prezintă niveluri mai scăzute de alarmine decât sugarii născuți pe cale vaginală. În plus, prematurii sunt mai puțin capabili să producă ei înșiși alarmine decât sugarii născuţi la termen, de unde şi predispoziţia spre boli inflamatorii cronice.

În ce a constat, mai exact, studiul condus de prof. dr. Dorothee Viemann? Echipa a măsurat concentraţia de alarmine din probele de scaun ale copiilor în primul an de viaţă, pentru a studia efectele acestora asupra dezvoltării florei şi mucoasei intestinale.

„Suplimentarea cu alarmine ar putea ajuta la dezvoltarea nou născuţilor care nu produc suficiente astfel de proteine sau nu iau în cantitatea necesară din laptele matern. S-ar putea preveni pe termen lung o serie de afecţiuni, cum ar fi inflamaţia intestinală cronică şi obezitatea“, precizează prof. Viemann. Afirmaţia este susţinută, printre altele, de observaţia că o singură administrare de alarmine în rândul şoarecilor de laborator oferă protecţie împotriva slabei colonizări a intestinului şi, implicit, a bolilor asociate. Bazându-se pe descoperirile lor, echipa RESIST pregăteşte, ca următoare etapă, lucrări preclinice suplimentare, dar şi studii clinice.