Bebeluși

Studii noi despre anticorpii din laptele matern

Cercetările privind compoziţia anticorpilor din laptele matern ajută la o mai bună înţelegere a prevenirii unor afecţiuni.

Fiecare mamă transferă bebeluşului, prin laptele matern, un complex unic de anticorpi, stabil de-a lungul lactaţiei şi al sarcinii – confirmă un studiu publicat recent şi prezentat pe pagina sciencedaily.com. Studiul a apărut în Journal of Experimental Medicine şi a fost realizat de Facultatea de medicină a Universităţii din Pittsburgh.

Deoarece imunitatea timpurie a bebelușului este controlată de anticorpii din laptele matern, noua cercetare are ca subiect motivele pentru care protecția împotriva diferitelor infecții variază în rândul sugarilor și de ce unii dezvoltă o boală intestinală care pune în pericol viața, numită enterocolită necrozantă (NEC).

În timp ce fiecare donatoare de lapte din studiul nostru a avut profiluri de anticorpi foarte diferite unul de celălalt, am descoperit că anticorpii de la aceeași donatoare au fost destul de asemănători în timp – chiar și pe parcursul a câteva luni – a declarat Timothy Hand, autor principal al studiului, profesor asociat de pediatrie și imunologie la Școala de Medicină Pitt și la UPMC Children’s Hospital din Pittsburgh. Acest lucru înseamnă că, dacă se întâmplă ca părintele unui bebeluș să nu aibă anumiți anticorpi – cum ar fi cei care se opun NEC -, nu va primi niciodată acea imunitate. Acest lucru ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care unii bebeluși fac NEC și alții nu – explică Timothy Hand.

Mai multe despre enterocolita necrozantă (NEC): Conform informaţiilor furnizate de Timothy Hand, enterocolita necrozantă este o boală inflamatorie care afectează în principal copiii născuţi prematuri. Afecţiunea este de aproximativ 2 până la 4 ori mai des întâlnită la bebeluşii hrăniţi cu lapte formulă decât la cei alăptaţi.

De vreme ce laptele matern se transformă din colostru în lapte matur, Hand şi echipa lui au vrut să vadă în ce măsură acest lucru se poate întâmpla şi în cazul compoziţiei anticorpilor. Prin urmare, au comparat laptele matern provenit de la aceeaşi donatoare, de-a lungul timpului. Mai mult, au avut în vedere donatoarea respectivă şi în contextul mai multor sarcini. Concluzia a fost stabilitatea şi similaritatea compoziţiei anticorpilor, fapt ce ajută la o mai bună înţelegere a modului în care sugarii dobândesc imunitatea şi cum fac faţă infecţiilor.

O altă descoperire interesantă a fost cea legată de compoziţia anticorpilor din laptele matern al donatoarelor care au născut prematur. Persoanele care nasc înainte de termen au la fel de mulți anticorpi și aceeași diversitate ca și cele care nasc la termen – au fost rezultatele studiului. În viitor, o mai bună înțelegere a bacteriilor specifice care sunt cele mai periculoase pentru nou-născuții prematuri cu risc de NEC ar putea ajuta cercetătorii să dezvolte anticorpi care ar putea fi adăugați la formulă sau laptele matern pentru a stimula imunitatea.

Sursă: traducere şi adaptare Each mom passes unique set of breast milk antibodies to baby (www.sciencedaily.com)

Foto: www.freepik.com