Bebeluși

Când apare teama de persoanele străine la bebeluşi

Teama de străini la bebeluşi

Teama de persoanele străine apare, la bebeluşi, la aproximativ 5 luni şi exprimă, în contextul procesului de dezvoltare emoţională, o reacţie de auto-protecţie.

Frica de străini se manifestă cu intensităţi diferite, în funcţie de copil. Unii doar fixează persoana respectivă sau manifestă brusc o indispoziţie, alţii plâng violent. Cei mici încep să facă diferenţa între chipurile cunoscute şi cele necunoscute, asociind ceea ce ei nu ştiu cu pericolul. Se poate întâmpla, de asemenea, să le fie teamă chiar şi faţă de o persoană pe care au mai văzut-o, dar, pentru că a trecut mult timp (de ordinul lunilor) de la momentul respectiv, să reacţioneze neaşteptat în clipa revederii.

Cele mai întâlnite reacţii sunt, gradual: se linişteşte brusc şi fixează persoana străină, începe să ţipe sau să plângă, se ascunde în braţele părintelui. Situaţiile dificile, imprevizibile, stârnesc reacţii şi în rândul adulţilor. Din ziua în care venim pe lume, misiunea noastră este să ne adaptăm la noile condiţii de viaţă. Singurătatea, foamea, boala duc şi ele la frică, la nesiguranţă. Sunt sentimente necesare care ne permit să recunoaştem anticipând situaţii dificile.

Când ştii că urmează o vizită a unor prieteni pe care copilul nu îi ştie, sugerează-le politicos să nu se arate foarte entuziasmaţi în prezenţa lui, să abordeze întâlnirea calm, să se acomodeze mai întâi cu cel mic şi, eventual, să îl ia în braţe doar când se va stabili un prag de încredere.

Urmează să laşi copilul cu bona sau cu o rudă? Important este să fie familiarizat cu persoana respectivă. Arată-i că eşti prietenă cu bona/ ruda prin gesturi care să-i inducă stări de linişte şi cu care este, la rândul lui, învăţat – o îmbrăţişare, adresare caldă, un sărut pe obraz. Dacă sunteţi în oraş, stat cât mai aproape de cel mic, pentru a te putea vedea lângă el şi a se simţi în siguranţă.

Te-ar putea interesa şi:
Studii noi: bebelușii au capacitatea înnăscută de a alege cuvintele
De ce ne vine să îl „mâncăm“ de drag pe bebe
Avem un bebe! Ghid de bună purtare pentru musafiri