Copii

3 activități în casă pentru copii de 2 ani

Cum vremea rece ne ține mai mult în casă, iată câteva exemple de activități antrenante pentru copiii de doi ani.

„Găsește jucăria!“ – aventuri indoor cu mami sau cu tati

Căutați împreună jucăria preferată a copilului! Ascunde-i mașina sau păpușa într-un loc din casă și cere-i să o găsească. Căutați-o împreună și, în timpul „aventurii“ indoor, folosește cuvinte-indiciu, cum ar fi „cald“, „călduț“, „rece“, „fierbinte“ (în funcție de cât de bine înțelege cel mic). Pentru ca distracția să fie și mai mare, puteți folosi lanterne în timpul căutării. De asemenea, puteți schimba și rolurile. Un astfel de joc îi dezvoltă copilului, în principal, capacitatea de a asculta, de a rezolva o problemă și de a lucra în echipă.

La plimbare, cu barca, prin casă – prosopul fermecat

Așază copilul pe un prosop sau păturică, în poziția șezut, și trage-l încet prin casă, plimbându-l prin diferite locuri marcate înainte (prin indicatoare improvizate) – balconul să fie parcul, bucătăria restaurantul, camera lui, grădina zoologică (după ce ați amenajat-o ca atare înșirând animăluțele din pluș). Cum îl ajută acest tip de activitate? În primul rând îi îmbunătățește echilibrul, apoi îl distrează teribil pentru că trasul pe prosop/ păturică îi binedispune pe cei mici.

Arta conversației prin dialoguri imaginare

Vorbește cu păpușa așa cum ai vorbi cu un copil și încurajează-l pe cel mic să procedeze la fel – ține-o în brațe, uită-te în ochii ei, îmbrac-o, vorbește-i, ai grijă de ea. Prin puterea exemplului (văzând la un adult acest mod de interacțiune), copilul își dezvoltă abilitățile de limbaj, motricitatea fină, dar și imaginația și creativitatea.

Portretul copilului la 2 ani: ce face, cât vorbește, cum se joacă, cum vede lumea

Din punct de vedere al motricității, limbajului, modului de joacă, al felului în care percepe lumea și interacționează cu alți copii, la doi ani se remarcă următoarele caracteristici:

  • merge mai bine, cade mai rar, întoarce paginile una după alta, poate bea dintr-o cană ținută cu o mână, întoarce cheia, deschide lacăte;
  • își știe numele, vocabularul curent conține 100-200 de cuvinte, începe să diferențieze culorile;
  • îi plac jocurile cu obiecte mici, nisip, apă, mașini;
  • se bucură când vede un obiect în mișcare, identifică o imagine într-o carte și 5 imagini când este întrebat „Unde este?“;
  • este și mai vizibil atașat de mamă, nu vrea să „împartă“ jucării cu ceilalți (știe ce îi aparține, însă nu și ce aparține altora), începe să se opună folosind cuvântul „nu“, doarme cu jucăria preferată etc.

Referințe:

  • „12 Fun Learning Activities for 2-Year-Olds“ – www.parents.com
  • Copilul de 2 ani – „Mama și copilul“ (Emil & Herta Căpraru), Ed. Medicală, 2011, p. 345-346