Copii

Activităţi în aşteptarea Crăciunului: decoraţiuni handmade, pentru brad

Desenăm, pictăm, uscăm fructe, ne lăsăm imaginaţia să lucreze în voie! Decoraţiunile făcute manual, chiar dacă nu ne ies întotdeauna perfecte, sunt complete şi unice pentru că le lucrăm împreună cu cei dragi.

Globurile pictate manual (ideal din plastic, pentru a evita accidentările în cazul în care sunt din sticlă) sunt adevărate puncte de originalitate în bradul de Crăciun. Activitatea propriu-zisă este nu doar creativă, ci şi relaxantă.

Înainte de a fi pictate, globurile trebuie uscate perfect şi, tot înainte de a trece la pictat, este bine să avem la îndemână cât mai multe modele sau, dacă nu avem, ne lăsăm pe mâna imaginaţiei de moment. Copilul poate trece discret, cu cifre mici, cu pensonul, anul în care a pictat globul pentru a retrăi cu drag, mai târziu, momentul. Sigur, există şi varianta abţibilduri lipite pe globuri – mai uşoară şi mai puţin provocatoare creativ -, însă, pictate, globurile trec mai frumos şi mai demn prin timp.


Conuri de brad colorate, cât mai colorate! Mănuşi, ochelari de protecţie, spray-uri de colorat (cu vopsea non toxică) şi conuri de brad – este tot ce avem nevoie pentru această activitate. Merg şi culorile acrilice sau acuarele. În ceea ce priveşte cromatica, fie alegem o singură culoare/ nuanţă (auriu, argintiu, roşu, alb), fie maximum trei (sau putem picta diferit fiecare petală a conului, efectul este simpatic).

După ce se usucă bine, conurile se prind, preferabil, de partea mai rezistentă a crengilor (nu spre vârfuri), iar înainte de a fi vopsite ne asigurăm că nu au praf sau alte impurtităţi pe ele.


Felii uscate de lămâie/ portocale/ lime/ gref – înşirate pe un fir de sfoară sau prinse separat, ce decoraţiuni frumoase de brad! Cum le uscăm şi cum facem să îşi păstreze culoarea?

Se taie mai întâi felii subţiri-subţiri, ca mătasea (cum spunea prinţesa Sisi despre feliile de portocale pe care le consuma), se ţin jumătate de oră în apă amestecată cu zeamă de lămâie, se scot, se absoarbe excesul de zeamă, şi se usucă fie la cuptor, fie pe calorifer, după cum ne indică cei de la CSID.

Toate aceste activităţi se fac împreună cu părinţii şi sub supravegherea părinţilor (dat fiind faptul că se vor folosi şi obiecte ascuţite sau cuptorul, cum e în cazul feliilor de citrice). Decoraţiunile se pot pune în brad sau, la fel de bine, pe farfuriuţe simple sau tăvi de lemn, ca ornamente pe masa de Crăciun. Inspiraţie cât mai bogată!

Foto: www.pexels.com