Copii

Adevărat sau fals? Trei „ziceri“ din popor, despre copii

Care sunt cauzele reale ale infecţiilor urinare, cum îi obişnuim pe copii cu legumele şi de ce nu se administrează antibioticul în cazul unei răceli? Răspunsurile, mai jos:

„A stat cu funduleţul pe rece şi a făcut infecţie urinară!“

Ca să înţelegem de ce un copil mic nu face infecţie urinară pentru că apa cu care a fost spălat nu a fost suficient de caldă, a mers desculţ prin apă rece sau a stat cu şezutul pe o suprafaţă rece, trebuie să ştim mai întâi care sunt cauzele reale ale unei infecţii de tract urinar. Cauza reală a unei infecţii urinare la sugari şi copii mici constă în prezenţa bacteriilor care ajung în uretră şi tract urinar, cel mai frecvent din tractul digestiv.

„Copilul răceşte prea des, trebuie să-l bag pe antibiotic!“

Răceala şi gripa nu se tratează cu antibiotice pentru că antibioticele acţionează asupra infecţiilor cauzate de bacterii, or în cazul răcelei şi a gripei avem de-a face cu virusuri. Te-ai gândit că răcelile dese pot avea drept cauză o deficienţă de vitamina D? Vitamina D are rol nu doar asupra sănătăţii oaselor, ci şi cognitiv, dar şi în imunitate, pentru că acţionează împreună cu limfocitele B şi T, luptând împotriva infecţiilor. În sezonul rece, când expunerea la soare este mai redusă, asimilarea vitaminei D este afectată. Înainte de a suplimenta această vitamină, consultaţi-vă cu medicul pentru recomandarea analizelor necesare!

„Nu îi dau legume, pentru că nu îi plac şi pace!“

În cazul în care copilului nu-i place un anumit aliment, care este considerat sănătos pentru dezvoltarea lui, ideal este să nu renunţaţi şi să continuaţi să îl obişnuiţi cu el. „Bolta palatină a copiilor se modifică pe măsură ce li se dezvoltă papilele gustative“, scriu Patrick Halford și Fiona McDonald în cartea „Ce mănâncă un copil isteţ“ (Ed. All, 2011). Este nevoie în medie de zece degustări, spun ei, pentru ca el să accepte un aliment nou. Prin urmare, perseverenţa este cheia reuşitei.