Copii

Alfabetul: cum îi învăţăm pe cei mici literele

Învăţarea alfabetului poate fi o activitate relaxantă dacă este abordată într-un mod care să fie pe placul copiilor. Prin desen, joc, cântec, dar şi prin explicaţii cât mai clare, cei mici se familiarizează treptat cu literele alfabetului.

Înainte de a-i învăţa pe cei mici alfabetul, este bine să le explicăm, în cuvinte cât mai simple, ce este alfabetul şi la ce ne ajută învăţarea lui.

  • Alfabetul reprezintă totalitatea literelor care ne ajută la scrierea cuvintelor.
  • Alfabetul conţine 31 de litere.
  • După ce învăţăm alfabetul, vom şti să citim.

Copilul întreabă ce este un cuvânt. I-am putea răspunde oferindu-i o definiţie pe înţelesul lui şi arătându-i cuvinte sau numindu-i obiectele cu care interacţionează cel mai des – maşinuţa, paharul, carioca, ursuleţul, apa etc. Asocierea unei definiţii cu o imagine îi ajută să înţeleagă mai bine. Cuvintele fac parte din viaţa noastră, datorită lor exprimăm ceea ce ne place sau nu ne place, ce facem sau nu vrem să facem, prin cuvinte comunicăm, vorbim unul cu altul, dăm viaţă gândurilor din mintea noastră. Jucărie, păpuşă, telefon, carte, mama, tata, grădiniţă – sunt cuvinte. Dacă deschidem o carte, îi putem arăta copilului cuvinte – mai lungi sau mai scurte. Exemplele continuă şi când ieşim la plimbare – cuvintele sunt prezente peste tot – magazine, pe obiecte, cutii, bannere etc.

O altă modalitate de învăţare a alfabetului, pe placul copiilor, este cântecul. Literele sunt memorate mai uşor, iar activitatea în sine îi binedispune.

Învăţarea alfabetului, pas cu pas

Este important ca învăţarea alfabetului să înceapă cu calupuri reduse de litere. De asemenea, contează ca, odată literele învăţate să fie repetate/recapitulate ziua următoare. Un copil nu trebuie nici subestimat, dar nici tratat ca un adult – în sensul că înţelege, dar nu vrea, e leneş. Procesul de învăţare evoluează în timp şi diferă de la o vârstă la alta. E-adevărat, unii copii învaţă mai repede, alţii au nevoie de o perioadă mai lungă. Pe parcurs, ne adaptăm modului lui de-a fi. În nici un caz un copil nu trebuie forţat să asimileze mai mult decât poate. Când îl învăţăm litera „A“, de exemplu, o asociem cuvintelor care încep cu ea şi insistăm asupra cuvântului ales. „A“ este de la „apă“. Cum ne ajută „apa“? Ce facem cu ea? Creăm o mică poveste în jurul cuvântului. Putem modela apoi litera din plastilină sau o desenăm cu creionul. Informaţiile se fixează eficient, creativitatea şi memoria sunt stimulate şi este activată capacitatea de a realiza conexiuni între noţiuni.

Învăţarea alfabetului prin joc

Jucăria Alfabet conţine imagini cu animale, fructe şi forme geometrice care fac învăţarea mai distractivă. Include litere de tipar, litere de mână şi numerele de la 1 la 10. Este recomandat începând cu 3 ani. Literele și cifrele de baie din spumă sunt o modalitate excelentă pentru transformarea băiței copilului într-o experiență distractivă și educativă. Când sunt ude, se pot lipi pe faianţă. Sunt indicate copiilor peste 12 luni.

Spor la învăţarea alfabetului! ?