Copii

Cărţi pentru copii, cu subiecte pentru toate gusturile

„Podul copiilor“, „Motanul chinez“ şi „Somnul care nu voia să meargă la somn“ sunt trei recomandări de poveşti trepidante pentru copiii cu vârsta între trei şi nouă ani:

„Podul copiilor“, de Max Bolliger (ilustraţii de Štěpán Zavřel); vârsta: 3-7 ani, editura Cartea Copiilor

Descriere: Doi ţărani par să nu se împace deloc. Şi nici soţiile lor, fireşte. Motivele sunt dintre cele mai banale, dacă nu chiar de neînţeles – de exemplu, dimineața, când unul își lucrează pământul, iar soarele bate pe malul drept, al vecinului, malul său e în umbră. Copiii lor, în schimb, nu vor decât să se joace unul cu altul. Povestea se termină frumos, iar noi, cititorii, ne-am putea întreba dacă nu cumva și în lumea noastră, de multe ori, conflictele pornesc de la nimicuri, închipuiri și invidie. Poate n-ar trebui să uităm că soarele e la fel de darnic cu toți.

„Motanul chinez“, de Mika Waltari (ilustraţii de Elena Lot Vlad); vârsta: 9+, editura Polirom Junior

Descriere: Orice poveste cu pisici nu poate fi decât irezistibilă! Iată cum sună descrierea acestei cărţi, aşa cum apare ea pe pagina editurii: Motanul Chinez urmărește uimitoarele aventuri ale unui pisoi înzestrat cu calităţi excepţionale, care pleacă să cutreiere lumea, convins că nu va învăţa nimic până nu va vedea cu ochii lui ce se întâmplă prin alte părţi. Călătoria în căutarea înţelepciunii îl va purta până la Paris, nu înainte de a duce o luptă teribilă cu șobolanii de pe Vaporul Vapoarelor, supușii regelui Coadă Pleșuvă al IV-lea.

„Somnul care nu voia să meargă la somn“, de Olina Ortiz (ilustraţii de Nuria Rodriguez); vârsta: 3-8 ani, editura Univers pentru copii

Descriere: Iată că Somnul este o fiinţă în carne şi oase, ba chiar o familie în toată regula! Doamna Soamna şi domnu’ Somnu, eroii acestei poveşti, sunt îngrijoraţi pentru că puiul lor, Somnic, nu are somn la ora potrivită. Ups! Cum aşa?! Parcă asta se întâmplă şi copiilor de rând… Ştim bine că cine se trezeşte târziu, fără vlaga unui răpitor destoinic, nu reuşeşte să vâneze. Iar cine nu mănâncă destul slăbeşte şi îşi pierde forţele. Noroc că somnul îl răpeşte pe Somnic chiar când are mai mare nevoie de un pui de somn! Acest text amuzant şi trepidant este însoţit de sugestiile Oanei Moraru pentru activităţi care să dezvolte atenţia copiilor.

Foto: www.freepik.com