Copii

Certurile de la jucării: cum îi învățăm pe cei mici empatia

Când sunt mici, copiii nu au de unde ști cum se simt alții ca ei dacă li se iau jucăriile fără să li se ceară voie. Nu se pot pune în locul altcuiva, e un detaliu care se învață, iar în acest proces de învățare părinții joacă un rol important.

Când doi copii se ceartă din cauza jucăriilor – iată un adevărat sâmbure al discordiei în rândul celor mici! -, părerile privind reacțiile celor din jur sunt împărțite: unii părinți preferă să îi lase să se descurce singuri, alții aleg să intervină, să facă pe mediatorii.

În primele etape ale dezvoltării sale, copilul are tendința să tragă un obiect, să îl ia, să îl smulgă fără să întrebe. Asta se poate întâmpla și când merge într-un magazin și se plimbă printre rafturi, și când se află la locul de joacă împreună cu alții de vârsta lui. Dacă îi place ceva, își însușește.

Rivalitățile dintre frați apar cel mai adesea tot din acest motiv – pentru că mezinul familiei vrea ce are fratele mai mare și ca să obțină ce are fratele mai mare nu îl întreabă, se autoservește. Când diferența de vârstă este mai mare, și șansele apariției rivalităților cresc și ele. Ideal este ca fratele mic să petreacă mai mult timp cu copii de de vârsta lui sau apropiați vârstei lui.

Altruismul se învață trecând prin experiențe repetate și intervenind de fiecare dată cu sfaturi bune, care să-l ajute pe copil. Îi explicăm de fiecare dată când e nevoie cum se simt ceilalți atunci când li se iau jucăriile fără să li se ceară voie. Până la urmă, și noi, adulții, mai avem multe de învățat la capitolul empatie. De câte ori ne punem în locul celuilalt pentru a înțelege mai bine o situație?

Spor cu parenting-ul conștient!

Foto: www.pixabay.com