Copii

Copiii şi patinajul: avantajele mişcării pe gheaţă

Este relaxant, distractiv, îmbunătăţeşte condiţia fizică, ajută starea de spirit, capacitatea de concentrare şi atenţia – sunt câteva dintre avantajele patinajului. Vreme bună de dat pe gheaţă să fie!

Îşi doreşte copilul să patineze, crezi că i-ar plăcea acest tip de mişcare? Iată întrebările la care cel mic ar trebui să răspundă înainte de a merge la patinoar. Poate învăţa să patineze fie cu ajutorul unui instructor obişnuit cu copiii, fie împreună cu părinţii. Oricum, de la primii paşi pe gheaţă, vă veţi da seama dacă patinajul este pentru el.

Care este vârsta potrivită pentru a merge la patinoar? Prima condiţie este, bineînţeles, să meargă bine. Unii recomandă ca vârstă minimă 3 ani, alţii 4 ani. Felul în care îşi menţine echilibrul şi îşi coordonează mişcările sunt importante.

Echipamentul: cum îl alegem? Este bine ca patinele să fie pe măsura celui mic, să se simtă confortabil în ele, să îi ţină piciorul bine, să nu îl strângă prea tare, dar nici să îi fie largi. Patinele pot fi fixe (pe mărimea piciorului) sau reglabile (se reglează în funcție de mărime). Avantajul celor din urmă constă în faptul că pot fi utilizate mai mulți ani. Pentru început, sunt necesare casca şi genunchierele (căzăturile vor fi inevitabile). Căciula şi mănuşile fac parte şi ele din echipament şi, de asemenea, îmbrăcăminte care să îi permită să se mişte în voie (să nu îi limiteze mişcările).

Cum îl ajută patinajul pe copil? În afară că este un tip de mişcare relaxant şi distractiv, patinajul îi ajută enorm mobilitatea, reflexele, echilibrul, dezvoltarea fizică (sunt antrenate gambele, coapsele, şoldurile, abdomenul, spatele, umerii, braţele), dar şi starea de spirit şi capacitatea de a se concentra. Pe patinoar, învaţă să aprecieze distanţele şi devine atent la alţi patinatori (în sensul de a şti să se ferească de ei şi să evite ciocnirile).

Verificaţi gheaţa! Vremea este un factor determinant pentru patinat. Ploaia, lapoviţa, ninsoarea afectează gheaţa (prin urmare, nici patinoarul nu va fi deschis publicului). Dacă gheaţa începe să se topească, mişcarea va fi îngreunată, existând riscul căzăturilor. Cu cât este mai frig (şi fără intemperii), cu atât gheaţa va fi într-o formă mai bună, perfectă pentru patinat.