Copii

Copilul a înghiţit un obiect. Cum procedăm?

Multe dintre accidentele domestice din rândul copiilor mici au loc atunci când nu sunt supravegheați.

Desigur, sunt și situații când, deși supravegheat, este nevoie de un foarte scurt moment de neatenție pentru a i se întâmpla ceva mai puțin plăcut. De aceea, este cu atât mai important să prevenim, să luăm măsuri, să nu lăsăm la îndemâna celor mici lucruri sau obiecte care ar putea duce la accidentare (sau ar putea fi înghițite odată duse la gură).

Majoritatea obiectelor înghițite vor fi eliminate în scaun una sau două zile mai târziu. Va fi suficient să monitorizați scaunul timp de câteva zile, dar uneori poate dura mai mult eliminarea obiectului. Cum procedăm atunci când un copil a înghițit un obiect care reprezintă un pericol (s-a blocat în esofag, de exemplu)? În cazul în care copilul și-a pierdut conștiența, nemaifiind capabil să reacționeze la stimuli, comenzi, atingere, ori prezintă semne de detresă respiratorie – respirație dificilă sau oprită, piele palidă/ albastră, sufocare – sunăm la urgențe sau îl transportăm spre cel mai apropiat centru de ajutor.

De asemenea, dacă vomită, are dureri sau prezintă altă simptome după ce a înghițit un obiect care nu este de mâncare, mergem la medic.

O urgență medicală o reprezintă și situația în care copilul a înghițit o baterie, un magnet, un obiect de dimensiuni mari sau ascuțit ori un obiect metalic care provine, de exemplu, de la o jucărie electronică. Bateriile și magneții trebuie extrași într-o perioadă de două ore de la înghițire pentru a evita complicațiile (conțin elemente ce dăunează stomacului și intestinului).

Dr. Robert Needlam, medic pediatru, profesor și autor al cărții „Îngrijirea sugarului și a copilului“, scrie despre investigațiile care au loc în contextul ingerării de obiecte:

Obiectele din metal pot fi vizualizate la radiografie; cele din material plastic sau lemn nu sunt vizibile la acest examen. Poate fi necesar un RMN sau medicul poate vizualiza direct obiectul printr-o endoscopie. ORL-istul sau un chirurg cu experiență pot îndepărta obiectele înghițite cu ajutorul endoscopului. (p. 787).

În nici un caz nu recomandă, în astfel de situații, administrarea de siropuri sau purgative.

Care sunt manevrele de prim-ajutor când se îneacă bebe? Andreea Manea, kinetoterapeut şi specialist în cursuri de prim ajutor ne arată în clipul publicat aici cum procedăm atunci când se îneacă bebe.

Referinţe: „L’enfant qui a avalé un objet“ – www. naitreetgrandir.com; „Îngrijirea sugarului și a copilului“, Dr. Spock, revizuită de Dr. Robert Needlman, Ed. All, pp. 787-788; „Care sunt manevrele de prim-ajutor când se îneacă bebe?“ – www.bebeteiubesc.ro

Foto: www.freepik.com