Copii

Copilul are dureri de cap dese

Când copilul se plânge în mod repetat că îl doare capul, primul lucru pe care îl avem de făcut este să consultăm medicul.

Tipurile de dureri de cap pot varia, cauzele lor la fel – fie e vorba de o infecţie, de o situaţie stresantă, de un traumatism minor al capului ori de efectul unui medicament. În consecinţă, este cu atât mai important să consultăm medicul atunci când durerea se repetă.

Specialistul va stabili diagnosticul şi schema de tratament în urma unei anamneze corecte, a examenului fizic, neurologic. Tot el va stabili dacă este nevoie de analize suplimentare sau alte investigaţii. Cunoscând cauza exactă, se va recomanda tratamentul potrivit şi se vor avea în vedere şi metode de prevenire.

Consultarea medicului se face şi în cazurile în care durerile de cap sunt însoţite de febră, dacă sunt intense şi nu cedează sub efectul medicamentelor, dacă sunt recurente şi au consecinţe asupra vieţii de zi cu zi a copilului – îi afectează randamentul şcolar sau lipseşte des de la şcoală -, dacă sunt pe o singură parte, dacă se înrăutăţesc dimineaţa.

Ce spun studiile privind durerea de cap în rândul copiilor? 7 din 10 copii au acuzat cel puţin o dată dureri de cap – indică rezultatele unui studiu realizat cu ocazia campaniei Tărâmul ferecat al durerilor de cap, organizată de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) şi Asociaţia din Grijă pentru Copii. Studiul mai precizează că 6 din 10 copii care se plâng de dureri de cap au vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani. Mai multe informaţii despre conţinutul cercetării, găsiţi aici.

În concluzie, durerile de cap repetate şi cu efecte asupra vieţii de zi cu zi a copilului nu trebuie ignorate. Sfaturile şi recomandările unui specialist ne ajută să găsim soluţiile corecte în funcţie de datele şi contextul problemei.

Bibliografie: „Când se îmbolnăveşte copilul. Ghid de simptome şi îngrijiri 0-12 ani“ (de dr. David Haslam, ed. Humanitas, traducere: Marius Constantin, p. 90); „Durerile de cap la copii“ (www.sfatulmedicului.ro); „Studiu: 7 din 10 copii s-au plâns cel puţin o dată de durere de cap“ (www.medichub.ro).

Foto: www.freepik.com