Într-un filmuleț de nici 5 minute disponibil pe youtube.com („How to Get Kids to Listen“), psihologul își expune propria teorie referitor la cum ar trebui să le vorbească părinții copiilor care nu ascultă.
1 Limbajul părinților trebuie să fie alcătuit din fraze simple, clare și concise atunci când li se adresează copiilor. 2 Abundența de cuvinte în transmiterea unui mesaj nu ajută la scopul vizat. De ce? Pentru că, spune John Rosemond, pierzându-se în prea multe cuvinte, părintele riscă să se arate mai puțin încrezător în mesajul pe care vrea să îl transmită. 3 Regula a treia presupune evitarea explicațiilor când un părinte îi spune copilului să facă ceva anume. Psihologul precizează că formularea Pentru că așa spun eu! nu are efecte traumatizante asupra copilului. Regula a treia este, de altfel, și cea mai comentată de către cei care au vizionat clipul. O persoană a scris, de exemplu: „Încă de când eram mic și auzeam <<Pentru că așa spun eu!>>, mintea mea intra într-o stare de rezistență. Așa am rămas și azi, nu urmez niciodată instrucțiunile orbește“. 4 Tonul adresării trebuie să fie calm, fără țipete. Iată o regulă de bun simț, la fel ca primele două reguli! Agresivitatea verbală fie timorează, fie „invită“ la un răspuns similar. Nici una dintre ele nu este de folos. 5 Ultima regulă se referă la atitudinea fizică – psihologul nu recomandă părinților să se coboare la nivelul (înălțimea) copiilor atunci când le cer ceva. Vorbitul din picioare, drept și hotărât este o dovadă de încredere a părintelui în propria-i autoritate. Dacă, în schimb, se apleacă la înălțimea copilului, în ochii celui mic nu va arăta ca un părinte autoritar.„Copilul nu mă ascultă“: 5 reguli pentru părinți
Când copilul nu ascultă, John Rosemond, psiholog și autor a 15 cărți despre parenting, ne vine în ajutor cu 5 reguli esențiale de urmat de către părinți. Una dintre ele, însă, a stârnit un val uriaș de comentarii negative.