Copii

Cum alegem bona: 6 criterii esențiale

Cum alegem bona

Nu toți părinții pot fi 100% prezenți fizic alături de cei mici. Cel mai adesea, sunt nevoiți să apeleze la o bonă din clipa în care mami reîncepe serviciul (sau mai devreme, în funcție de caz). Cum alegem bona potrivită? Iată câteva indicii:

1 Fie că organizezi personal interviurile, fie că apelezi la o agenție, este important să vezi cât mai multe bone. În felul acesta, vei avea un termen de comparație și vei putea lua mai ușor o decizie.

2  Nu-ți ignora instinctul în alegerea bonei! Dacă simți că sunteți pe aceeași lungime de undă, că există o înțelegere tacită între voi, acel sentiment că ea este „aleasa“, atunci mizează și pe ce îți spune vocea interioară.

3  Nu ignora legătura pe care viitoarea bonă o stabilește cu copilul! După interviul pe care o bonă îl are cu părinții, următorul pas este întâlnirea cu copilul. Primul contact, primele reacții au un rol de bază. Desigur, sunt și cazuri când e nevoie de timp (motivele fiind diferite) pentru acomodare, dar, în linii mari, viitoarea relație se creionează de la prima întâlnire.

4  Recomandările ar putea funcționa. Sau nu, depinde. În găsirea cât mai rapidă a unei bone, apelăm de multe ori la recomandări. Ceea ce nu este greșit. Însă se poate întâmpla ca o bonă potrivită unui copil să nu fie potrivită altuia. Ca în orice alegere pe care o facem, probabil că este nevoie și de puțin noroc.

5  Stabilește clar ce îți dorești de la o bonă! De multe ori se face confuzia între bonă și menajeră sau, mai curând, se subînțelege că serviciile de curățenie/ gătit sunt incluse. A petrece timp cu un copil, a avea grijă de el, a-l hrăni/ schimba/ plimba, a conversa cu el, a te juca cu el presupune o energie uriașă și, de asemenea, timp investit. Cei care sunt părinți știu asta. Așadar, dacă vrei de la o bonă mai mult decât a sta cu copilul, este elegant să stabiliți de la bun început asta. În mod normal, prioritară este îngrijirea copilului, statul cu el. Restul sunt detalii care trebuie discutate deschis de la primul interviu.

6  Alte criterii: experiența, calificarea, domiciliul. De ce sunt acest criterii bine de luat în calcul? Experiența ne arată cât de familiarizată este bona cu îngrijirea unui copil – de la programul de masă, la cel de somn, până la locurile unde va fi plimbat etc. Calificarea este un atu atunci când vrem ca bona să îl învețe pe cel mic ceva extra (exemplu: însușirea unei limbi străine), iar domiciliul, adresa unde locuiește, contează pentru situațiile neprevăzute, când stă peste program și va trebui să i se asigure transportul.

Fiecare detaliu, criteriu, are greutatea lui în alegerea unei bone. Prioritară rămâne legătura pe care o stabilește cu copilul. Oricum ar fi și indiferent de calificarea pe care o are, este nevoie ca bona să se plieze pe cerințele familiei. Criteriile de selecție sunt, așadar, personale și adaptate tipului de familie.