Copii

Cum alegem cărțile pentru copii: 7 criterii esențiale

Cărți pentru copii

Piața cărților pentru copii a devenit o industrie în toată firea. Cum alegem însă, ca părinți, cărțile pentru copii?

Recomandările primite din diverse surse
Recomandările primite de la alți părinți, din articolele de pe diferite site-uri sau de la bloggeri, de la editori, sunt un criteriu după care alegem cărțile pentru copii. Probează autoritatea fiecărei surse, credibilitatea ei. Cum gusturile sunt diferite, recomandările trec și printr-un filtru personal.

Editura
Editura la care apar cărțile pentru copii sunt un factor important. Există edituri specializate pe cărți pentru copii, cu titluri organizate pe vârste și teme. Recomandarea editorului, în acest caz, este un reper bun după care poți alege cărțile pentru copii. El cunoaște cel mai bine produsul pe care îl vinde.

Gusturile copilului
În majoritatea cazurilor, părintele este cel care alege cărțile pentru copii, în special atunci când copilul nu știe să citească. Ai încredere și în gusturile copilului! Întreabă-l ce vrea, ce i-ar plăcea. Dacă este la vârsta la care puteți comunica și înțelege întrebarea, mergeți împreună la Târgurile de cărți, librării sau, în cazul în care comanzi online o carte, arată-i imaginea și spune-i povestea pe scurt.

Autorul cărții
Sunt cărți pentru copii care se recomandă de la sine prin semnătură. Copiii mai mari știu că orice este scris de Roald Dahl, de exemplu, nu are cum să nu fie bun. Ca să nu mai spunem de J. K. Rowling sau Jeff Kinney… Dar nu doar autorul este un criteriu după care alegi cărțile pentru copii, ci și traducătorul. Este o muncă pusă cel mai adesea pe locul doi, dar o muncă atât de importantă!

Conținutul
Alegerea unei cărți pentru copii în funcție de conținut este, poate, criteriul decisiv. Prin conținut, se înțelege atât calitatea poveștii, natura ei, a scrisului (greșelile gramaticale nu ar trebui să fie prezente), dar și limba în care este conceput. Pentru că în România numărul copiilor bilingvi sau chiar trilingvi crește, numeroși părinți merg pe varianta cărților în engleză încă de la vârste fragede.

Impactul vizual: ilustrațiile
Design-ul cărților pentru copii este la fel de important ca textul dintre coperți. Ne adresăm celor mici, iar cei mici, până a începe să citească, sunt atrași de imagini, de culori, de forme, de tot conceptul vizual. La fel ca traducătorii, în cazul cărților traduse, și ilustratorii joacă un rol major în crearea unei povești pentru copii. Îi dau viață, formă, o dinamizează.

O carte pentru copii ar trebui să le placă și părinților
O carte, când e citită unui copil, trebuie să fie o lectură plăcută și pentru adult. Să rezoneze, cum s-ar spune, și cu copilul din el. Fie că e o poveste care i-a plăcut în copilărie sau o poveste nouă, pe care vrea s-o descopere împreună cu cel mic, bucuria lecturii este motorașul care pune în mișcare, dă sens și farmec momentului citirii.

De asemenea, hotărâtoare este și vârsta copiilor atunci când alegem cărțile pentru copii. Cu cât vor fi obișnuiți mai devreme cu cărțile, cu atât se vor adapta mai ușor la lumea din jur. Răbdare să avem, plăcere de a interacționa cu ei prin actul lecturii și, evident, multă dragoste.