Ofertele de cărți pentru copii sunt extrem de variate – cărți de colorat, cărți pentru familiarizarea cu mediul înconjurător – natura, plantele, animalele -, cărți cu literele alfabetului, cărți cu povești, poezii, cântece, tot felul de cărți adaptate vârstei celor mici și nevoii lor de a cunoaște lumea și a de a se adapta mai bine la tot ce presupune ea.
Dar ce-ar fi dacă am crea noi, împreună cu cei mici, prima carte a copilului?
Pasul 1: materiale necesare pentru prima carte a copilului. Câteva coli de hârtie A4 (numărul lor va crește treptat, în funcție de cât de groasă se dorește a fi cartea), carioca (cât mai multe culori), un perforator, o mapă A4 cu inele (în care vor fi prinse colile de hârtie după ce au fost perforate).
Pasul 2: să notăm primele cuvinte ale copilului. Mama, tata, apa, papa – care este primul cuvânt pe care l-a spus copilul? Oricare ar fi răspunsul, important este următorul lucru: pregătiți o coală de hârtie, scrieți pe ea cuvântul respectiv, ideal cu o cariocă sau un marker, clar, mare, să fie cât mai vizibil, și nu cu majuscule (lăsați ca majusculă doar prima literă). Puneți coala de hârtie cu cuvântul scris pe ea în mapa cu inele. Aceasta va fi prima filă din cartea personalizată a copilului.
Pasul 3: rostim cuvintele și le vizualizăm apoi împreună cu copilul. După ce copilul a pronunțat acest prim cuvânt, arătați-i-l și în varianta scrisă: citiți-l împreună pe litere, indicând cu degetul fiecare literă. Procedați la fel și cu următorul cuvânt, și tot așa, până la primele 10-20 de cuvinte rostite pentru prima dată. Va învăța pas cu pas literele, se va obișnui cu ele vizual, va începe să le recunoască, cu timpul, în celelalte cuvinte. Desigur, actul de creație poate continua cu transcrierea primelor propoziții ale copilului.
Pasul 4: de la rostit, la citit și în final la scris. Imitând literele cuvântului scris clar și citeț de către părinte, copilul va scrie la rândul lui cuvântul, când va avea dexteritatea necesară. Sigur, nu îi va ieși din prima, dar pagina A4 îi va oferi suficient spațiu să exerseze.
Pentru o personalizare perfectă a primei cărți a copilului, puteți nota pe fiecare pagină data la care copilul a pronunțat pentru prima dată cuvântul respectiv. Coperțile, de asemenea, se pot personaliza prin desene, colaje de imagini lipite sau forme decupate împreună cu cel mic.
Articolul este inspirat după o idee din volumul „50 de activități interactive pentru dezvoltarea copilului“, scrisă de Sally Goldberg, tradusă de Miruna Andriescu și publicată de ed. Polirom (2009), cap. „Jucării pe tema cititului“, p. 206.
Activitatea este recomandată începând cu vârsta de 2-3 ani.
Foto: www.freepik.com