Copii

Semne de carte handmade: 5 modele care îi vor cuceri pe copii

Semne de carte handmade

Personalizate, colorate, în formă de şoricei, minioni sau alte vietăţi simpatice, semnele de carte handmade, realizate de copii acasă, sunt o sugestie de petrecere a timpului într-un mod creativ.

Nu garantăm că lectura va fi mai intensă cu aceste semne de carte handmade plasate între filele cărţii, dar în mod sigur timpul petrecut cu realizarea lor va fi unul preţios. Activităţile creative le stimulează copiilor imaginaţia, dexteritatea, ingeniozitatea. Au rezultat palpabil, aduc satisfacţie şi îi încurajează să improvizeze prin faptul că se folosesc de materiale neconvenţionale.

Cinci semne de carte handmade

Semne de carte handmade

1. Semne de carte personalizate

Ai nevoie de: carton, aţă mai groasă, creioane colorate, mărgele, foarfecă.
Paşii de lucru: se conturează pe carton, cu creionul, forma inimii şi forma frunzei; se desenează în culorile dorite (pe inimă se scrie numele cititorului/cititoarei), iar la final se decupează cu foarfeca; se leagă frunza de inimă cu firul de aţă, se înnoadă la capete pentru stabilitate, iar pe unul din cele două capete ale aţei se înşiră una, două mărgele.

2. Semne de carte în formă de şoricel

Ai nevoie de: hârtie colorată, hârtie albă, hârtie autocolantă, aracet, foarfecă.
Paşii de lucru: se decupează două triunghiuri identice, se lipesc marginile cu aracet (ca şi când ar fi un buzunar în care urmează să intre pagina cărţii); se decupează urechile, nasul, ochii din hârtie autocolantă şi se lipesc pe triunghi; se decupează dinţii din hârtie normală (albă) şi se lipesc şi ei pe triunghi.

Pont! Dacă nu aveţi în casă hârtie colorată autocolantă, se pot folosi, la fel de bine, creioane colorate sau carioci. Adică nasul, ochii, urechile să fie colorate din creion.

3. Semne de carte pictate manual

Ai nevoie de: carton, imagini colorate din reviste sau vederi, hârtie autocolantă, culori acrilice, foarfecă, creion, aracet, pamblică subţire.
Paşii de lucru: se decupează cartonul în formă de dreptunghi (sau de semn de carte, cum este cel de la punctul 3 din imaginea de mai sus), se lipesc pe carton imagini colorate (din reviste sau vederi), iar peste acest colaj se aplică hârtie autocolantă (pe care au fost decupate, înainte, cercuri de forme diferite). La final, se pictează cu acrilice (pentru a realiza un contrast cu culorile din colaj). Se găureşte la capăt semnul de carte şi se leagă de el o pamblică subţire.

Pont! Pentru simplificare, puteţi trece peste etapa autocolantului aplicat peste colajul din imagini colorate. Conturaţi cu un creion, direct pe colaj, cercuri de dimensiuni diferite (sau pătrate, sau romburi, sau stele) şi pictaţi în jurul lor cu o culoare cât mai contrastantă cu nuanţele din colaj. 

4. Semne de carte amuzante

Ai nevoie de: carton, hârtie autocolantă opţional, carioci, aţă de împletit/ brodat maro sau neagră, foarfecă.
Paşii de lucru: se creionează pe carton cinci cercuri de dimensiuni descrescătoare (cum sunt cele de la punctul 4 din imaginea de mai sus) lipite unul de altul, se decupează cu foarfeca, se colorează în nuanţa dorită (noi am aplicat autocolant portocaliu peste carton). Se desenează cu carioca ochii, gura, bandana. Pe spatele semnului de carte, în dreptul capului, se franjurează aţa şi se lipeşte.

5. Semne de carte Minion

Ai nevoie de: carton, hârtie albastră şi galbenă autocolantă (opţional), cariocă neagră, aţă albă, galbenă, albastră, foarfecă zimţată (specială pentru hârtie; dacă nu, este în regulă şi foarfeca normală).
Paşii de lucru: se decupează cartonul cu o foarfecă zimţată (sau una obişnuită), se lipeşte pe el autocolantul albastru, iar peste cel albastru, autocolantul galben (sau se colorează cartonul cu galben şi albastru, preferabil carioci ori acuarelă, pentru a obţine culori intense), după care se realizează detaliile (ochi, gură, fire de păr, bandană – cu carioca neagră, iar ochiul cu acrilic sau o bulină albă). Se împleteşte un fir lung (din trei fire de aţă – albă, galbenă, albastră) şi se leagă de capătul semnului de carte.