Copii

Studii noi: copiii care mănâncă fructe şi legume mai multe au o sănătate mintală mai bună

A apărut primul studiu care a investigat asocierea dintre sănătatea mintală şi consumul de fructe, legume, micul dejun şi masa de prânz.

Cercetarea a fost realizată pe un număr de aproximativ 9000 de copii din 50 de şcoli din Marea Britanie. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că tipurile de mic dejun şi prânz, luate atât în şcoala primară, cât şi în cea gimnazială, au fost semnificativ asociate cu starea de bine a copiilor.

Un consum mai mare de fructe şi legume influenţează starea de bine în particular în rândul copiilor din şcoala gimnazială – precizează studiul; cei care au consumat cinci sau mai mult de cinci porţii de fructe şi legume pe zi au avut rezultatele cele mai bune privind sănătatea mintală.

Cercetarea a fost iniţiată de UEA Health and Social Care Partners în colaborare cu Norfolk County Council. Echipa de cercetători încurajează astfel dezvoltarea strategiilor de sănătate nutriţională în şcoli pentru a le da putere copiilor să-şi împlinească întregul potenţial.

Dacă legătura dintre nutriţie şi sănătatea fizică s-a înţeles foarte bine până acum, nu se ştiu la fel de multe şi despre felul în care nutriţia influenţează sănătatea emoţională a copiilor. Aşa că ne-am propus să investigăm noi acest lucru, pentru a vedea ce rol au alegerile nutriţionale asupra sănătăţii mintale în rândul şcolarilor. (prof. Ailsa Welch, Norwich Medical School, coordonatoarea studiului)

Echipa a analizat asocierea dintre factorii nutriționali și bunăstarea mintală, dar a luat în considerare alți factori care ar putea fi de impact – cum ar fi experiențele adverse din copilărie și situațiile de acasă.

Revenind la alegerile nutriţionale, s-a observat că în rândul şcolarilor care au consumat un mic dejun tradiţional, starea de bine era mult mai bună decât cei care au luat doar o gustare sau o băutură. Iar cei din şcoala gimnazială, care, la micul dejun, au băut energizante, au avut scoruri mai mici la testele privind starea de bine, chiar mai mici decât cei care nu luaseră deloc micul dejun.

Pentru mai multe detalii privind studiul, consultaţi articolul original, publicat pe www.sciencedaily.com, Children who eat more fruit and veggies have better mental health.

Foto: www.freepik.com