Copii

Studii noi: efectul jocurilor video asupra creierului în curs de dezvoltare

Studiile legate de efectul jocurilor video asupra copiilor nu sunt noi; oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă deopotrivă efectele pozitive şi negative ale acestora.

Jocurile video pot fi asociate cu o performanţă cognitivă mai bună la copii – sugerează un studiu recent, preluat de sciencedaily.com şi publicat în JAMA Network Open. JAMA Network Open este o revistă medicală lunară, cu acces liber, înfiinţată în 2018 şi editată de Asociaţia medicală americană.

Concluziile cercetării sunt însoţite şi de observaţia că sunt necesare cercetări suplimentare privind analiza, în egală măsură, a potenţialelor beneficii, dar şi aefectelor nocive ale jocurilor video asupra creierului în curs de dezvoltare.

Efectuat pe un număr de aproximativ două mii de copii, studiul a concluzionat că cei care au declarat că au jucat jocuri video timp de 3 ore pe zi (sau mai mult) au obţinut rezultate mai bune la testele de abilităţi cognitive (legate de controlul impulsurilor şi memoria de lucru) comparativ cu copiii care nu au jucat niciodată jocuri video.

Pentru fiecare grup, cercetătorii au evaluat performanța participanţilor la două sarcini care reflectau capacitatea lor de a controla comportamentul impulsiv și de a memora informații, precum și activitatea cerebrală în timp ce îndeplineau sarcinile respective.

Deși s-au mai făcut studii care au investigat relația dintre jocurile video și comportamentul cognitiv, mecanismele neurobiologice care stau la baza asocierilor încă nu sunt bine înțelese.

Autorii experimentului mai subliniază că aceste rezultate nu ar trebui să încurajeze petrecerea unui timp nelimitat în faţa calculatorului, a telefonului mobil sau al televzorului şi că, cel mai probabil, rezultatele depind de natura activităţilor desfăşurate de copii.

De exemplu, ei presupun, legat de jocurile video, că jocurile de acțiune și aventură, de rezolvare a puzzle-urilor, de sport sau care implică împușcături, ar putea avea efecte diferite privind dezvoltarea neurocognitivă, iar acest nivel de specificitate privind tipul de joc video jucat nu a fost încă evaluat de studiu.

Pentru mai multe detalii legate de studiu, citiţi articolul original publicat pe sciencedaily.com!

Foto: www.pexels.com