Copii

Viaţa în timpul pandemiei, cu Sofia (5 ani): de la şotron în sufragerie, până la călătorii fictive cu piraţi

Viaţa în timpul pandemiei, cu Sofia (5 ani)

Prin joc, aventuri imaginare şi exerciţii practice, copiii îşi pot dezvolta multe abilităţi. Povestea Anei, mama Sofiei, este o sursă originală de inspiraţie!

Pentru Ana Maria, autoarea blogului Creştem şi Călătorim, izolarea a fost cu atât mai dificilă cu cât stilul ei de viaţă a presupus, cel puţin până în momentul instalării pandemiei, multe plecări în ţară sau străinătate împreună cu familia. Dar ceea ce a părut dificil într-o primă fază s-a transformat într-un mare câştig.

În ce a constat câştigul? În conştientizarea laturii luminoase a acestei perioade întunecate. „Să petreci luni întregi acasă, alături de cei dragi, este o ocazie cu care nu te întâlneşti prea des“, ne-a spus Ana. Cum a inspirat-o experienţa statului acasă, dar mai ales cât de creative au fost activităţile în care a implicat-o pe micuţa Sofia, aflaţi din propria-i relatare:


Pandemia ne-a dat timp să ne apropiem şi să ne cunoaştem mai bine unii pe alţii

Cum ne-a prins pandemia? Cu planuri de vacanţă… Cu o seară înainte să se declare stare de urgenţă, aproape că rezervasem o cazare cu plata în avans, nerambursabilă, pentru vară. Cochetam cu ideea unei vacanţe la Roma, în aprilie. A trebuit să amânăm toate planurile şi să ne pregătim pentru o perioadă mai lungă fără călătorii în afara ţării. Dar asta nu ne-a împiedicat să ne gândim unde să plecăm după ce totul va fi trecut şi aproape că ne-am luat bilete pentru Noua Zeelandă pentru sfârşitul anului… Am aflat apoi că nici asta nu avea să se întâmple prea curând. Până la urmă, ne-am decis că cea mai bună cale de acţiune e să ne bucurăm de timpul petrecut împreună. Să petreci luni întregi acasă, alături de cei dragi, este o ocazie cu care nu te întâlneşti prea des. De obicei fugim fiecare în altă direcţie, ocupaţi cu de toate. Pandemia ne-a dat timp să ne apropiem şi să ne cunoaştem mai bine unii pe alţii.

Cea mai provocatoare parte a fost să ne gândim la toate aceste activităţi, iar cea mai distractivă, să le punem în practică.

Pe fetiţa mea, Sofia, care a împlinit 5 ani chiar în timpul pandemiei, am încercat să o implic în activităţi cât mai diversificate. Aşa că m-am concentrat pe ceea ce ar fi făcut în mod normal la grădiniţă – citit, scris, matematică, art & craft – însă totul îmbrăcat în formă de joc. Printre altele, ne-am bătut cu bulgări de hârtie pentru a exersa atenţia, am transportat un balon dintr-o parte în alta a camerei şi am lucrat la dezvoltarea abilităţilor pentru rezolvarea problemelor. Am sărit şotronul în sufragerie şi ne-am dezvoltat echilibrul sau am plecat în aventuri fictive cu piraţi pentru a ne stimula imaginaţia. Partea cea mai provocatoare a fost să ne gândim la toate aceste activităţi, iar cea mai distractivă, să le punem în practică. 😊

Două activităţi care, deşi foarte diferite, îi solicită toată atenţia Sofiei

Două activităţi care, deşi foarte diferite, îi solicită toată atenţia Sofiei

Ştim ce ne dorim să vedem şi unde să mergem imediat ce vom putea. Trebuie doar să aşteptăm momentul.

Ce i-aş sfătui pe părinţii obişnuiţi, ca noi, cu o viaţă activă, şi puşi brusc în situaţia de a se adapta la o viaţă pasivă? E foarte dificil să treci de la o viaţă super activă la una atât de monotonă. I-aş sfătui pe părinţii activi să încerce să se bucure de acest timp petrecut împreună şi de oportunitatea de a face lucruri pe care nu le-au mai făcut niciodată. De asemenea, ce ne-a mai ajutat pe noi a fost să planificăm vacanţele pentru perioada în care vom putea să călătorim fără restricţii. Aşa că, ştim ce ne dorim să vedem şi unde să mergem imediat ce vom putea. Trebuie doar să aşteptăm momentul.