Sarcină

Analize de făcut în sarcină

Analizele de făcut în sarcină sunt recomandate de către medicul curant. Ele depind nu doar de „factorul“ sarcină, ci şi de istoricul medical şi vârsta viitoarei mame.

Investigaţiile din perioada sarcinii sunt utile din mai multe motive: pot preveni complicaţiile sau pot trata, în funcţie de situaţie, anumite probleme. În înregistrarea „Analize de făcut înainte şi în timpul sarcinii“, aflaţi direct de la o graviduţă ce analize a făcut în sarcină, dar şi înainte:

În timpul sarcinii, aproape lunar sau cel mult la o lună jumătate, am făcut în general analize de rutină, pentru a evita diverse probleme care ar putea afecta fătul. În afară de hemoleucogramă, am mai făcut analize de urină, care sunt foarte importante, pentru că rinichii unei femei însărcinate lucrează, cumva, pentru doi (exceptând filtrarea toxinelor mamei, le filtrează şi pe cele eliminate de făt prin cordonul ombilical). Apoi, la fel de important în sarcină, este monitorizarea colesterolului şi a glicemiei, dar în special a glicemiei, deoarece unele graviduţe pot dezvolta diabet gestaţional în săptămâna 26/ 28 de sarcină. Monitorizarea precoce permite medicului să ia măsurile necesare. După hemoleucogramă, analize de urină, colesterol şi glicemie, am mai făcut o analiză, proteina C reactivă (care are legătură cu prezenţa infecţiilor din corp, putându-le depista). Un rol esenţial îl au şi analizele din sfera endocrinologiei, mai exact dozările hormonale (VSH, TSH, estrogen etc.), pentru că, după cum ştim, de-a lungul sarcinii trecem prin diverse schimbări hormonale. Dacă sunt urmărite, ele pot preîntâmpina o mulţime de complicaţii ale fătului.

La fel de importante sunt secreţiile de col şi secreţiile vaginale, la care se adaugă mycoplasma şi ureaplasma – unele femei, de exemplu, atât înainte de a concepe copilul, cât şi după dezvoltă acea candidoză care poate afecta fătul. Prin urmare, contează mult să păstrăm colul sănătos pentru o dezvoltare normală a bebeluşului.

Nu în ultimul rând, am mai făcut analize care determină capacitatea de coagulare a sângelui. Sunt multe femei care au probleme de acest timp în perioada gravidităţii, însă o monitorizare atentă a coagulării sângelui poate preveni anumite complicaţii, cu atât mai mult cu cât, oricum în sarcină, şi mai ales în ultimul trimestru, din ce m-am documentat eu, sângele se coagulează mai mult pentru că organismul se pregăteşte de naştere. În concluzie, chiar dacă par multe investigaţii, cred că ar trebui să ne bucurăm că le putem face pe toate – comparativ, de exemplu, cu mamele noastre care, poate, nu au avut acces sau şanse să le facă şi să descopere la timp detalii pe care le-ar fi putut preveni sau, dimpotrivă, trata. De asemenea, mai cred că o femeie însărcinată este bine să asculte cel mai mult de recomandările medicului şi să nu intre în panică în cazul în care se descoperă anumite afecţiuni, deoarece, din punctul meu de vedere, tehnologia şi medicina au evoluat atât de mult încât, cred eu, se pot găsi soluţii pentru orice problemă medicală întâmpinată în sarcină.

Alte teste, în funcţie de profilul femeii însărcinate, vârstă şi istoric familial. Amniocenteza este o procedură medicală, care presupune prevalarea unei cantităţi mici de lichid amniotic din sacul amniotic în care stă fătul. Scopul acestei proceduri este diagnosticarea tulburărilor cromozomiale, prezenţa unor anomalii şi boli genetice la copil. Amniocenteza se face în cazul existenţei unor tulburări genetice în istoricul familiei sau în cazul femeilor cu vârsta de peste 35 de ani la naştere. „Amniocenteza este recomandată, în general, femeilor aflate între săptămâna 15 şi 20 de sarcină, care prezintă un risc crescut de anomalii cromozomiale, cum ar fi cele care au peste 35 de ani la momentul naşterii sau cele cărora, rezultatul screeningului biochimic extins prenatal din ser matern le-a indicat un risc crescut pentru cele mai comunce anomalii cromozomiale“, informează Stanford Children’s Health (stanfordchildrens.org), în articolul „Common Tests During Pregnancy“ („Teste uzuale în timpul sarcinii“).

Ce este screeningul biochimic prenatal. Screeningul biochimic prenatal este un test non-invaziv, un test de sânge, care detectează sarcinile cu risc crescut pentru anomalii cromozomiale ca sindromul Down şi sindromul Edwards. Găsiţi mai multe informaţii despre acest subiect pe pagina cytogenomic.ro!

Surse documentare: bebeteiubesc.ro, stanfordchildrens.org, cytogenomic.ro