Sarcină

Antecedentele heredocolaterale – ce sunt și de ce este bine să le știm

Cunoașterea antecedentelor heredocolaterale ar trebui să fie o rutină atât din perspectiva consultului medical de rutină, cât și din cea a viitorilor părinți.

Ce sunt antecedentele heredocolaterale? Antecedentele heredocolaterale reprezintă afecțiunile din interiorul unei familii, prezente la membrii acesteia, și care ar putea influența bebelușul. Se referă, cu alte cuvinte, la starea de sănătate a familiei respective (existența, de exemplu, a bolilor diferitelor organe – inimă, ficat, rinichi -, diabet, rinite, astm bronșic).

De ce este bine să știm antecedentele heredocolaterale? Cunoașterea, înțelegerea și interpretarea istoricului familial ar trebui să fie o rutină atât din perspectiva controalelor medicale primare, cât și din perspectiva viitorilor părinți. În alți termeni, este bine să știm backgroundul genetic/ afecțiunile existente în familie pentru a preveni și a lua măsuri din timp, legat de o eventuală apariție/ manifestare a unei afecțiuni.

Care este primul pas în cunoașterea antecedentelor heredocolaterale? În cazul în care subiectul antedecentelor heredocolaterale nu este atins în timpul consultului medical (cel mai probabil din simplul motiv că interesul este direcționat spre alte detalii legate de starea graviduței/ evoluția sarcinii/ a fătului), primul pas constă în realizarea unui „un sondaj“ în familie, referitor la existenţa bolilor. „Presupunând că istoricul familial este concentrat pe prezențta unei boli specifice dintr-o familie, sunt importante întrebările meticuloase despre posibilele manifestări ale acesteia la rude“ – aflăm din articolul Obținerea antecedentelor heredocolaterale, publicat pe www.mediculmeu.com.

Cum procedăm dacă aflăm de existența unor afecțiuni mai deosebite în istoricul familial? Dacă aflăm de existența unor afecțiuni mai deosebite în istoricul familiei, primul lucru pe care îl facem este să i le comunicăm medicului. Prin urmare, medicul va urmări o serie de amănunte de-a lungul dezvoltării bebeluşului. De exemplu, dacă în familie – viitorul tată, viitoarea mamă și rudele de gradul I -, există ceva din umbrela atopiei, înseamnă că bebelușul, conform studiilor făcute şi de Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS), şi de Asociația americană de pediatrie, prezintă un risc de 30% de a dezvolta de-a lungul vieții, nu neapărat în stadiul de bebeluș, o boală atopică. Atenţie! Asta nu înseamnă că dacă mama sau tatăl are astm, cel mic va face astm, ci, dimpotrivă, este posibil să facă o alergie alimentară (pentru că el moşteneşte predispoziţia).